FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Profilaxia cardiopatiei ischemice

(Boală a arterelor inimii, de natură aterosclerotică și care se exprimă cel mai frecvent prin angina pectorală, infarctul de miocard și moarte subită)

Până în prezent nu se poate vorbi de o "vindecare" a aterosclerozei. Se poate spera la oprirea evoluției bolii sau încetinirea acesteia, lucru posibil, realizabil. Cum? Prin înlăturarea stărilor sau tulburărilor grupate sub denumirea de "factori de risc", care cu cât sunt mai numeroși, cu atât mai mare este probabilitatea de cardiopatie ischemică.

Care sunt principalii factori de risc?

1. Hipercolesterolemia.
2. HTA.
3. Fumatul.
4. Sedentarismul.
5. Obezitatea.
6. Diabetul zaharat.

Factorii de risc biologici (sexul, vârsta peste 45 de ani la bărbați, ereditatea), sunt neinfluențabili prin măsuri igieno-dietetice.

Predispoziția genetică, adică ereditatea, este sugerată de incidența crescută a cardiopatiei ischemice la rudele bolnavilor. Predispoziția se poate explica prin transmiterea genetică a unor factori de risc cunoscuți (hipercolesterolemia sau hipertensiunea) sau prin factori ce decurg din obiceiuri comune și anume: alimentația hipercalorică, sedentarismul, fumatul.

Alimentația bogată în grăsimi animale este adesea hipercalorică și se însoțește de creșterea greutății corporale. În condițiile în care se asociază cu sedentarismul, riscul aterosclerozei este mult crescut, în timp ce la persoanele care depun eforturi fizice mari, frecvența cardiopatiei ischemice nu este crescută, deși în rația acestora grăsimile animale reprezintă peste 40 % din calorii.

În prezența hipertensiunii arteriale, cardiopatia ischemică apare mai precoce chiar dacă colesterolul este normal, iar când HTA se asociază cu colesterol crescut, boala are o evoluție mai rapidă și mai severă. Prin reducerea valorilor crescute ale HTA, se previn complicațiile.

Fumatul excesiv (peste 1 pachet de țigări zilnic) este un risc în ceea ce privește apariția cardiopatiei ischemice precoce, independent și aditiv cu alți factori de risc (hipercolesterolemia și hipertensiunea arterială).

Excesul ponderal de peste 20 % acționează ca factor de risc independent, față de apariția prematură a anginei de piept și a morții subite. De obicei, obezitatea se asociază cu alți factori de risc majori: HTA, colesterol crescut, exces alimentar, stări diabetice, acid uric crescut.

Cardiopatia ischemică are o incidență mai crescută la persoane active, preocupate, încordate psihic și la persoane cu profesii care le creează o stare de tensiune psihică permanentă (stress).

Profilaxia primară a cardiopatiei ischemice este o problemă de educație sanitară, care urmărește evitarea abuzurilor alimentare, combaterea excesului ponderal, sedentarismului, fumatului.

Profilaxia obezității trebuie să înceapă din copilărie, prin combaterea obiceiului supraalimentării și prin adoptarea unui stil de viață din care să nu lipsească efortul fizic în aer liber: plimbări, mersul cu bicicleta, exerciții fizice, munci ușoare, dar cu evitarea traumelor psihice, eforturilor intelectuale încordate.

Dieta hipercalorică, bogată în grăsimi, colesterol, zaharuri rafinate, va fi înlocuită cu regim alimentar echilibrat, 1800-2500 calorii/zi, glucidele sub formă de legume și fructe, de preferat crudități; grăsimile sub formă de ulei de floarea soarelui, porumb, măsline; 70-100 g/zi. Se indică proteine din carne slabă, brânzeturi și lactate cu procent mic de grăsimi (brânză de vaci, lapte degresat, iaurt, urdă, caș proaspăt). Sunt permise cantități mici de vin, ceai, cafea.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire