FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Igiena pielii

La prima vedere ar părea suficientă tratarea acestui capitol în cadrul igienei fizice generale, dar pielea, acest înveliș care ne separă și, în același timp, face legătura cu mediul înconjurător, este, de fapt, un organism atât de complex, cu funcții atât de importante, încât există o vastă disciplină medicală ce se ocupă de piele, mucoase și anexe - dermatologia.

De aceea, este necesar să diferențiem într-un capitol aparte și totalitatea măsurilor de îngrijire adecvată, pe care trebuie să le aplice omul sănătos, în vederea conservării, pentru cât mai mult timp a stării de sănătate a tegumentelor.

În epoca modernă rolul măsurilor igienice în prevenirea îmbolnăvirilor este recunoscut de toată lumea, dar nici aspectul estetic nu este neglijat.

Prima condiție ca funcțiile pielii să se desfășoare în mod normal este asigurarea stării de curățenie. Pe suprafața pielii sunt depuse în permanență secrețiile glandelor sebacee și sudoripare, cu rol în formarea stratului hidrolipidic al pielii; concomitent, pe aceste secreții se acumulează celulele stratului cornos, precum și praful sau diverse pulberi din exterior. Acest strat împiedică funcționarea normală a pielii, precum și favorizarea dezvoltării unei flore patogene microbiene.

De aceea este necesară îngrijirea pielii prin spălare cu apă și săpun, de cel puțin două ori pe săptămână, cu apă caldă. Unele zone ale suprafeței cutanate, care au o secreție abundentă, cum ar fi fața, picioarele, axilele, zona perineo-genitală trebuie să fie spălate zilnic.

Mâinile însă, care sunt cele mai expuse contaminării, trebuie spălate de mai multe ori pe zi și aceasta în funcție de activitate.

Săpunul utilizat trebuie ales în funcție de starea fiziologică a tegumentului, cunoscut fiind că există mai multe categorii de piele: grasă, uscată, normală, cu diverse subvariante.

Pentru tenul gras este recomandat săpunul alcalin, pentru tegumentele uscate este necesar un săpun supragras, cu adaosuri de lanolină, iar săpunul neutru este util pentru tegumentele normale.

Există o serie de profesiuni în care omul este obligat să stea în medii intens poluate cu pulberi, fum, praf, care se depun pe piele și unde baia este necesară zilnic, chiar la terminarea lucrului.

Băile de aer și soare au, de asemenea, o acțiune favorabilă asupra pielii, desigur, totul echilibrat, fără excese.

Masajul pielii are o importantă acțiune de păstrare a tonicității pielii, crește elasticitatea, activează circulația din plexurile sangvine subcutanat, stimulează secreția glandelor sebacee și sudoripare, îndepărtează stratul cornos depus pe piele, degajând porii și favorizând funcția de excreție a pielii.

Fața este o regiune aparte a corpului și tegumentele feței necesită îngrijiri speciale. Tipurile de ten diferă după conținutul în grăsimi în apă, fiecare formă de ten necesitând îngrijiri speciale.

Tegumentele sunt fie glabre, fie acoperite cu păr. Zonele piloase necesită și ele îngrijire.

Periatul părului este obligatoriu de 2 ori pe zi, debarasând astfel părul de praf și impurități, se exercită un masaj asupra tegumentelor de la baza părului, cu activarea circulației și a hrănirii bulbului pilos. Periile de cap trebuie făcute din păr natural, nu prea aspre; în general, periile de plastic nu sunt igienice, întrucât produc electrizarea firelor de păr și ruperea lor.

Spălatul părului este obligatoriu o dată pe săptămână, cu variații, în funcție de tipul de păr, de lungimea firului.

Apa utilizată - idealul este apa de ploaie, moale, dedurizată - și săpunurile utilizate trebuie alese în funcție de calitatea părului. O igienă corectă a regiunii piloase împiedică apariția seboreii, mătreții.

Alte regiuni care trebuie tratate diferențiat, sunt:

- mâinile sunt partea cea mai expusă factorilor iritanți. De aceea, se impun factori de protecție - mănuși, creme protectoare - spălarea repetată a mâinilor, folosirea, fie a substanțelor degresante atunci când se folosesc substanțe grase, sau substanțe grase atunci când s-a produs degresarea exagerată a tegumentelor mâinilor.

Unghiile trebuie și ele îngrijite, tăiate periodic, deoarece sub marginea liberă se acumulează imediat substanțe infectante ce pot fi diseminate pe restul corpului; de asemenea este necesară spălarea frecventă și curățarea cu perii speciale;

- picioarele au alt specific, întrucât secreția sudoripară este foarte abundentă și ea poate determina macerația locală, miros dezagreabil și poate favoriza apariția unor infecții locale, uneori destul de grave.

Spălatul cu apă și săpun trebuie făcut zilnic sau de mai multe ori pe zi. Trebuie avut în vedere încălțămintea, ciorapii, schimbați zilnic.

- marile pliuri - zonele axilare, submamare, ombilicale, anogenitale, au ca specific secreția abundentă a glandelor sudoripare, cu producerea abundentă a descuamației, macerației și în consecință cu dezvoltarea unei flore microbiene, ce poate deveni patogenă, producând iritații locale și infecții. De aceea, este necesară spălarea zilnică și de două ori pe zi în sezonul cald.

Și pentru că mai tot timpul suprafețe întinse vin în contact strâns cu îmbrăcămintea, și aceasta trebuie schimbată periodic, spălată și călcată.

De multe ori o îmbrăcăminte inadecvată contribuie la apariția unei îmbolnăviri, mai ales în ultimul timp când cerințele modei devin ciudate și numai rareori poți îmbina utilul cu plăcutul.

Alt capitol care trebuie tratat deosebit este igiena copilului, întrucât copilul nu este un adult în miniatură. Pielea copiilor se deosebește prin bogăția în apă, prin transpirația mai redusă, prin rezistența mai scăzută la factorii fizici și mecanici, printr-o capacitate mai redusă de apărare la umiditate și la uscăciune. În felul acesta, pielea copiilor este mai ușor expusă infecțiilor, necesitând îngrijiri speciale care vor fi detaliate în capitolul închinat igienei copilului.

Ana Dodun-Des-Perrières, dr. primar obstetrică ginecologie
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire