FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Sănătatea femeii

Este un capitol foarte vast și extrem de important pentru viața femeii.

Igiena femeii asigură sănătatea aparatului genital și a întregului organism. Dictonul latin - mulier tot în utero est - extins astăzi, ar suna - "mulier toto în ovarem est", arată importanța enormă a bunei funcționalități a aparatului genital pentru viața femeii. Și este și normal să fie așa, pentru că de sănătatea femeii depinde viața pe pământ. Rolul cel mai important - viețuirea rasei umane - îi revine femeii.

Învățând femeia cum să se mențină într-o stare de sănătate, contribuim la lupta pentru viață.

Igiena corespunde unor multiple planuri - igienă fizică și igienă psihică. Normal că importantă este igiena psihică. Și când vorbim de igiena psihică a femeii, trebuie să stabilim, de la început, că aceasta poate fi desăvârșită numai în cadrul familiei, al unei familii sănătoase. O familie sănătoasă alătură rațiunii dragostei și rațiunea de a străbate vremurile care o să vină, asigurând un mediu cât mai favorabil nașterii și creșterii copiilor.

Familia întemeiată pe dragostea ambilor părinți, își transmite dragostea mai departe copiilor și contribuie la dezvoltarea armonioasă a acestora.

Rolul cel mai mare în întemeierea, păstrarea și dezvoltarea familiei îi revine femeii, femeii echilibrate psihic, conștientă de importanța menirii ei.

Și pentru că această menire a ei să fie realizată, trebuie să-și cunoască organismul, să și-l întrețină și să fie prima conștientă de eventualele modificări anormale, să se prezinte la medic imediat.

Femeia trebuie să știe cum este alcătuită, trebuie să se examineze singură, să știe funcționalitatea ciclică a organismului ei și trebuie să știe că natura a creat-o pentru reproducere și pentru aceasta i-a conferit o rezistență aparte.

Dar femeia trebuie să știe că această rezistență aparte se irosește dacă nu pocreează, deci are și o obligație pentru a merita acest dar al Creatorului.

Deci să începem cu noțiuni sumare care să asigure o cunoaștere a aparatului genital feminin.

Aparatul genital feminin este constituit din organele genitale externe, reprezentate de totalitatea elementelor anatomice care alcătuiesc vulva și organele genitale și din organele genitale interne, reprezentate de uter, trompe și ovare.

Vulva este constituită din labiile mari și labiile mici, două pliuri cutaneo-mucoase. Pe linia mediană, la unirea labiilor mari, se află muntele lui Venus; sub acesta se găsește un organ erectil - clitorisul, iar sub acesta se găsește orificiul uretrei prin care se elimină urina. Sub deschiderea uretrei se află deschiderea la exterior a vaginului.

Posterior deschiderii vaginului se află perineul și central - anusul. Perineul, formațiune musculo-membranoasă, constituită din mai multe straturi dispuse în așa fel încât realizează un adevărat planșeu foarte rezistent, care susține, atunci când este intact, organele genitale feminine, are un rol deosebit în statica pelvină.

Vaginul este un organ musculo-membranos, cu lungime de 10-12 cm care face legătura între organele genitale interne propriu-zise și cele externe. El este căptușit de o mucoasă care prezintă numeroase pliuri și care are capacitatea de a se lăsa deschis în anumite situații.

În regiunea superioară, de jur împrejurul colului intern se găsesc fundurile de sac vaginale, cel posterior fiind cel mai mare. La acest nivel este reținută sperma în timpul contactului sexual și tot aici este adunată cea mai mare parte a secrețiilor vaginului colului etc.

Este important de știut pentru a înțelege necesitatea evacuării periodice a acestor acumulări, ce reprezintă medii foarte bune pentru microbi, paraziți, ciuperci, virusuri etc.

La vagin deschiderea spre exterior a vaginului este acoperită de o membrană subțire, himenul, la nivelul căreia se găsesc unul sau mai multe orificii care permit eliminarea secrețiilor vaginale și a sângelui menstrual.

Vaginul este foarte receptiv la toate modificările hormonale și suferă modificări importante în timpul sarcinii.

Uterul este organul genital intern median, organ ce are funcție menstruală și funcție gestativă. Uterul este format dintr-o porțiune mai voluminoasă, situată superior, corpul uterin și o porțiune îngustă alungită - colul uterin, de aproximativ 2,5 cm, proeminent în vagin și o formațiune intermediară care face legătura între acesta și corpul uterin, cu o înălțime de 0,5-1 cm - istmul uterin.

Uterul este alcătuit din țesut muscular, dispus în 3 straturi, acoperit de seroasa peritoneală și căptușit în interior de o mucoasă numită endometru. În special mucoasa uterină suferă cele mai importante modificări în timpul ciclului menstrual.

Modificările din timpul sarcinii sunt considerabile. De la o lungime de 7-8 cm și o greutate de 50 g el ajunge la sfârșitul sarcinii la o înălțime de 36 cm și o greutate de 1500 g.

De remarcat că în timpul sarcinii, regiunea istmică suferă cele mai importante modificări, transformându-se în așa-numitul segment inferior. Formarea segmentului inferior permite creșterea capacității uterine.

Endometrul uterin suferă ciclic modificări sub influența hormonilor ovarieni - estrogeni și progesteron în succesiune dinamică.

Trompele sunt conducte cu o lungime de 10-12 cm și un diametru de 2,6 mm, diametru care crește progresiv de la coarnele uterine, situate de o parte și de alta la nivelul fundului uterin, către extremitatea opusă, pavilionul tubar, la nivelul căruia se află orificiul abdominal sau ostium-ul abdominal. Prin această deschidere se realizează legătura între mediul extern cu cavitatea abdominală, recte suprafața ovarului.

Cele două ovare sunt situate în pelvis, de o parte și de alta a uterului, în vecinătatea pavilioanelor tubare, având dimensiuni de aproximativ 2,5-3 cm. Ovarele au o suprafață neregulată prin prezența cicatricelor rezultate cu ocazia eliminării ovulelor în momentul ovulației. Ovarele nu sunt acoperite de peritoneu și au 2 straturi - zona corticală, în care se află foliculii ovarieni și zona medulară, spre interior, bogată în vascularizație și inervație.

Încă de la naștere, fiecare ovar are un număr foarte mare de foliculi, peste 250.000. Începând de la pubertate, în fiecare lună ajunge la maturitate un singur ovul, respectiv o singură celulă sexuală feminină aptă să fie fecundată.

Din multitudinea de ovule, ajung la maturitate aproximativ 400, celelalte degenerează.

O dată ovulul eliminat, el este captat de pavilioanele trompei, unde sunt condiții necesare fecundației. Dacă fecundația nu se produce, ovulul își continuă calea către cavitatea uterină, de unde este eliminat cu ocazia menstruației.

La nivelul ovarului, după ovulație, la locul foliculului se formează așa-numitul corp galben, care va secreta progesteron. Sub influența acestui hormon se influențează mucoasa uterină, pregătind-o pentru oul uman, astfel încât acesta să se poată cuibări.

Dacă într-o lună nu a apărut menstruația, la o femeie tânără și sănătoasă, aproape sigur că a rămas însărcinată.

Desigur că aproape imediat apar stări deosebite ca: vomă, grețuri, salivație abundentă, pofte alimentare ciudate. Toate aceste manifestări fac parte dintre modificările adaptative de sarcină. Desigur ele nu înseamnă semne de certitudine, dar orice femeie tânără trebuie să le știe, pentru că atunci intră în obligația ei să se prezinte la un cadru medical de specialitate pentru stabilirea, cu certitudine, a prezenței sarcinii.

Femeia trebuie să știe imediat dacă este gravidă sau nu pentru că are un rol foarte important și responsabilitate mărită în apariția unei noi vieți.

Pe lângă regulile obișnuite care să asigure o stare de sănătate, o igienă riguroasă, mai ales a organelor genitale, trebuie să execute o întreagă procedură care să stabilească de la început toate normele de viață ale noului binom mamă-făt.

Sănătatea viitorului copil depinde de menținerea unei stări reale de sănătate și de respectarea unei igiene riguroase atât în timpul gravidității, cât și în perioada de lehuzie.

Pentru a înțelege mai ușor, este necesară o sistematizare a tuturor acestor reguli de conduită necesare pentru prevenirea oricărei abateri de la normal.

 

Igiena psihică

Igiena fizică - capitol vast, car ar putea cuprinde mai multe subcapitole:

I. Igiena generală și igiena organelor genitale externe.
II. Igiena vestimentației.
III. Igiena alimentației.
IV. Prevenirea sedentarismului, îndepărtarea noxelor din mediu, îndepărtarea deprinderilor vicioase.
V. Importanța consultației prenatale - de fapt, această consultație în grup de medici reprezintă adunarea tuturor datelor necesare pentru evoluția normală a mamei și fătului, pentru o naștere normală și un nou născut sănătos.

Starea psihică în cursul sarcinii este deosebit de importantă. În cursul sarcinii există o oarecare instabilitate psihică.

Totuși, această stare este legată de sentimentele pe care le încearcă mama față de copilul ce se va naște, sentimente la care se adaugă frica de naștere, frica de necunoscut, mai ales la prima naștere.

În combaterea acestor stări, un rol important îl are îndepărtarea de viața agitată, de emoții puternice și nu în ultimul rând, echilibrul familial și starea afectivă a soțului, care va trebui să-și ia asupra lui mai multe îndatoriri și să evite controversele în familie.

De asemenea, pentru femeile care sunt salariate, este deosebit de importantă scoaterea din mediul de muncă în ultimele luni de sarcină - concediu prenatal, astfel ca femeia să-și poată concentra atenția toată asupra viitorului copil și asupra acestui episod atât de important care este nașterea.

Asta nu va însemna că viitoarea mamă nu va trebui să aibă o viață activă, aceasta fiind un deziderat important în igiena fizică.

Igiena corporală și a organelor genitale trebuie să fie riguroasă la toate femeile, dar mai ales la gravide. Tegumentele și mucoasele trebuie ținute într-o stare de perfectă sănătate - băi generale sau mai indicat dușuri, nu prea fierbinți.

Curățenia tegumentelor asigură o bună funcționalitate a lor în ce privește respirația, eliminarea numeroaselor toxine existente în organism o dată cu transpirația.

Îndepărtarea periodică a transpirației de la nivelul tegumentelor împiedică reținerea impurităților care se pot amesteca cu praf, constituind elemente iritative ce pot leza pielea, devenind porți de intrare a infecțiilor.

O grijă deosebită trebuie acordată tegumentelor regiunii mamare, datorită multiplelor modificări în vederea unei viitoare lactații. Pentru îndepărtarea grăsimilor de la nivelul pielii, trebuie folosite săpunuri, preferabil neiritante. Contrar părerilor vehiculate de reclame și publicitate, săpunurile așa-zise "fine", foarte parfumate, sunt fie alergice, fie predispun la pigmentarea pielii.

De asemenea, folosirea spray-urilor este contraindicată, mai ales la viitoarele mame. Folosirea spray-urilor reduce toate mamelele la o masă amorfă, mirositoare plăcut, dar uniform. Noul născut trebuie să-și imprime în memorie mirosul de neconfundat, unic pentru el, al mamei lui. La început el își cunoaște mama după miros, după frecvența bătăilor inimii cu care s-a obișnuit 9 luni de viață intrauterină și pe măsură ce crește, după sunetul vocii ei și de abia târziu, îi poate recunoaște fizionomia. O mamă mirosind a spray parfumat amestecat cu miros de fum de tutun, miros ce tinde să devină universal pentru femeile moderne, îl face să devină confuz.

Se pare că nenumărate afecțiuni psihice ale copilului mic sunt legate de acest factor perturbator al individualității fiecărei mame. Asta nu înseamnă să neglijezi curățenia.

De asemenea, igiena organelor genitale este deosebit de importantă - toaleta zilnică a organelor genitale, cu substanțe neiritante, pentru a nu produce leziuni și mai ales cu decocturi de plante medicinale - mușețel, gălbenele, coada șoricelului, patlagină etc.

Toaleta organelor genitale este obligatorie după fiecare scaun și micțiune. Când există scurgeri vaginale, trebuie apelat la medic, trebuie făcute frotiuri vaginale și se impune tratamentul medical.

Și pentru că suntem aici, trebuie să abordăm și un element extrem de important - viața sexuală. În general, datorită configurației hormonale din timpul sarcinii, există, de regulă, o diminuare a libidoului și a orgasmului. Pinard spunea că "femeia gravidă trebuie să renunțe la apropierea sexuală în timpul sarcinii".

În general, s-a renunțat la acest precept, se recomandă însă, ca raporturile sexuale să fie mai rare și mai puțin traumatizante, impunându-se renunțarea completă în ultimele 2 luni de sarcină și lunile de lehuzie. Desigur că această atitudine poate fi extinsă în funcție de apariția unor factori patologici în dezvoltarea sarcinii.

În această atitudine revenim, din nou, la contribuția pe care trebuie să o aibă și soțul și care va trebui să înțeleagă că de atitudinea lui depinde menținerea și evoluția unei sarcini normale.

O viață sexuală în afara căminului, reprezintă un risc major pentru orice femeie, prin bolile venerice pe care le poate dobândi: sifilis, blenoragie, polipoze vaginale,SIDA, boli ce din nefericire se transmit cu destulă ușurință și asupra fătului sau nou-născutului.

În igiena generală trebuie avut în vedere îngrijirea părului - spălat, pieptănat și periat cu regularitate, pentru a îndepărta murdăria și transpirația, ce pot infecta foliculul pilos.

Unghiile trebuie tăiate scurt, pentru a nu reține murdărie sub ele și pentru a nu favoriza formarea zgârieturilor la nivelul pielii. Această igienă va deveni deosebit de riguroasă, apelându-se la periuța de unghii și la spălarea mâinilor cu soluții antiseptice slabe, pentru a proteja de infecții tegumentele extrem de sensibile ale noului născut.

2. Și pentru că orice femeie trebuie să se îmbrace, există și un capitol al igienei vestimentare. Din păcate suntem confruntați mereu de noi și noi descoperiri, care mai de care mai ciudate, ale acestei părți atât de particulare a societății moderne, uneori atotputernică și care preocupă mult timp și energie din partea societății - moda.

Femeia trebuie să știe că tot ce este la modă - pentru nu tot ce este "la modă" este și frumos sau sănătos, poate fi chiar nociv. De aceea, mai ales femeia gravidă trebuie să păstreze anumite norme - o vestimentație potrivit de călduroasă în funcție de anotimp, pentru că majoritatea femeilor gravide au o vascularizație foarte crescută a tegumentelor, deci o temperatură mai mare.

În anotimpurile calde, vestimentația trebuie să fie ușoară și mai ales din materiale naturale, ce nu împiedică aerisirea tegumentelor. De evitat deci, materiale plastice, din țesături și mai ales în contact intim cu pielea.

Croiala trebuie să fie lejeră, fără a împiedica circulația sângelui în diverse segmente. În general, nu trebuie să se strângă abdomenul, împiedicând dezvoltarea fătului. O sarcină nu urâțește o femeie, decât atunci când vrea ea.

Încălțămintea trebuie să fie comodă, cu talpa plată sau tocuri late, de preferat cu un număr mai mare, pentru că totdeauna extremitățile au tendința de a acumula apă și de a se umfla, mai ales la stat mult în poziție verticală. Trebuie să se renunțe complet la mersul pe tocuri înalte și ascuțite, ce schimbă statica organismului și predispun la viciații de bazin.

Și normal că toate hainele, mai ales cele în contact intim cu pielea, trebuie să fie curățite periodic și călcate. De asemenea, femeia trebuie să aibă un pat curat, cu așternuturi de preferat din material natural, ce poate fi și antiseptizat, prin fierbere sau călcare. Trebuie să doarmă într-un pat larg, nu prea moale, fără perne înalte, într-o cameră perfect aerisită și oxigenată.

3. Igiena alimentației presupune mai multe deziderate:

- o alimentație cu aport caloric normal;
- echilibrată din punct de vedere a aportului protetic, glucidic, lipidic și vitamine, deci nu se exclude nici carnea, nici un factor alimentar;
- împiedicarea excesului de sare și condimente;
- evitarea totală a alcoolului;
- uz moderat de cafea, o cafea dimineața, mai ales la femeile tinere cu obișnuința de a bea cafea, pentru că numeroase femei tinere, mai ales la prima naștere, au o hipotensiune accentuată de stătut în poziție verticală;
- se vor folosi alimente ușor digerabile, cu absorbție rapidă, se vor folosi alimente bogate în minerale - calcar, fier, fosfor, iod.

Toate aceste deziderate vor fi împlinite și în perioada de lehuzie, când femeia alăptează.

Totuși, este eronat să se creadă că femeia gravidă sau lehuza trebuie să mănânce pentru doi, pentru că nu puține sunt cazurile de obezitate cu punct de plecare sarcina și lehuzia.

În același timp, trebuie să se renunțe la deprinderile alimentare vicioase - mâncăruri prea fierbinți, prea condimentate, conservate prin diverse metode. Ca principiu de bază trebuie avut în vedere că aproape orice intră în organismul matern, trece și în sângele fetal, deci poate influența fătul, mai ales că organismul fetal nu posedă de la început toate mecanismele de detoxifiere și eliminare a produșilor toxici.

Și pentru că vorbim de deprinderi vicioase, neapărat trebuie să menționăm consumul de alcool și fumatul, care, din păcate, devin din ce în ce mai frecvente. Nu știm ce a câștigat femeia din lupta pentru egalitate cu bărbatul, dar știm ce deprinderi proaste a dobândit - alcoolism și fumat - care devin din ce în ce mai frecvente în rândul femeilor din orice categorie socială.

Alcoolul este un drog ce se fixează pe celula nervoasă și de aici toate consecințele - de fapt ca dorice drog nu are ca scop decât ascunderea realității și înlocuirea cu o altă realitate virtuală.

Viața devine din ce în ce mai grea și nu numai, devine aberantă, valorile se inversează, marea majoritate a oamenilor se simt depășiți și mai ales nedreptățiți. Și dacă viața bărbaților este grea, viața femeii este infinit mai grea. Și chiar dacă este mult mai puternică din punct de vedere biologic, tot este depășită de evenimente. Mai ales că a renunțat cu bună știință la acea protecție care i-o conferă familia, maternitatea, copiii. Și atunci apare necesitatea unui înlocuitor - drogurile.

Alcoolul e cel mai vechi și mai uzitat. Celelalte sunt noi, puternice și cumplite. Decăderea fizică și psihică în cazul alcoolului este mai lentă, vindecarea este posibilă, dar la celelalte droguri toate consecințele sunt mult mai grave și se instalează mult mai rapid.

Nenorocirea este că la femeia gravidă suferă doi și se nenorocesc doi, unul dintre ei total nevinovat. Se cunosc consecințele asupra fătului, consecințe grave, care se finalizează prin malformații diverse și dependența totală a fătului de drogul matern. Sunt dramatice primele clipe de viață ale nou-născutului, care e privat de drog. Și bietul de el, nevinovat, dar dependent. Tot organismul lui îl cere, încât neonatologii sunt obligați să-l drogheze în continuare pentru a supraviețui.

La fel și fumatul, atât de obișnuit și atât de nociv în schimb. Nenumărate femei fumează țigară de la țigară, surde la toate avertismentele. Normal că o gravidă își va intoxica copilul în cele 9 luni de viață intrauterină. Este știut că femeile fumătoare fac copii mici. De ce? Simplu, fumătoarele au o concentrație mare de bioxid de carbon în sânge și o oxigenare proastă. Normal că sângele fetal va fi prost oxigenat și în consecință, copilul nu va crește.

Statisticile medicale arată că 5 % dintre femei sunt alcoolice. Aceasta înseamnă dependență de alcool și în această fază încep și acțiunile negative asupra organismului femeii.

La început pot apărea amenorei datorită acțiunii asupra ovarului, cu absența ovulației și deci infertilitate sau cu avorturi spontane precoce.

Dacă consumul de alcool persistă și în timpul sarcinii, se produce transferul rapid prin placentă, cu serioase consecințe asupra fătului.

Sindromul alcoolismului fetal include un amestec de diverse stigmate: persistența pliului epicant la ochi, pavilioane auriculare prost conformate, schimbarea aspectului feței și diverse malformații: defecte septale inteatriale sau interventriculare, limitarea mișcărilor articulare, microcefalie cu întârziere mentală.

Nu se cunoaște cu precizie momentul când poate acționa asupra fătului, de aceea se recomandă abținerea completă de la orice consum de alcool în timpul sarcinii.

Celelalte droguri - cele mai cunoscute fiind opioidele - sunt, de fapt, medicamente ce acționează asupra percepției durerii, producând și o stare de liniștire și euforie.

De fapt aceasta ar fi o definiție incompletă pentru că reversul folosirii lor este toleranța, cu necesitatea măririi dozelor pentru a obține aceleași efecte și dependența, care transformă complet omul.

Prototipul este morfina și codeina, extrase din sucul lactescent al macului - papaver somniferum.

Produsele semisintetice derivate din morfină sunt hidromorfon diacetil morfina sau heroina, oxycodona.

Derivații sintetici includ meperidina, propoxyphene, difenoxylat, methadona și pentazocina.

Pe măsură ce ne depărtăm de substanța naturală și ne apropiem de substanțele sintetice, posibilitățile de a produce euforia sunt mai puternice și de mai lungă durată, dar în același timp crește și dependența.

Alt drog natural cunoscut este cocaina extrasă din planta numită Erytroxilon coce. Cocaina este absorbită oral, intranazal, intravenos sau prin fumat. Este foarte folosită și într-o statistică medicală americană se putea citi că aproape 22 de milioane de oameni au consumat ocazional, măcar o dată și că 22 de milioane au consumat în repetate rânduri, măcar un an.

Produșii rezultați din folosirea cânepei - Canabis sativa sunt aproximativ 400 de compuși, care au substanța psihoactivă - delta-9 - tetrahidrocanabiol (THC).

Țigaretele de marijuana sunt preparate din inflorescențe, hașișul este preparat din concentrat de rădăcină, hash-oil este extras solubil în ulei din planta întreagă; cel mai uzual mod este de a fuma marijuana sau absorbția orală de hașiș. LSD este înrudit cu alcaloizii conținuți de ciupercile otrăvitoare pe care indienii le numesc Teonanacatl sau carnea lui Dumnezeu.

Unul dintre cele mai redutabile droguri a fost descoperit în 1947 - LSD - amida acidului lisergic. Experiența psihedelică sau voiajul în țara miracolelor este acum plătită, pentru ca LSD-ul este un drog foarte puternic, ce produce rapid dezordini ireversibile atât pe plan fizic, cât și psihic.

Phenyciclidina sau ciclohexylamina, la început de uz veterinar, a fost apoi inclusă în vastul capitol al drogurilor.

Și ca și cum n-ar fi fost suficient un singur drog, căderea psihică rapidă produce necesități din ce în ce mai mari de droguri, care costă foarte mult și atunci apare nevoia de a face rost cu orice preț - nimic din ceea ce oferă viața nu mai are valoare. Nici teama de moarte, de boli, de mizerie nu mai reprezintă nimic, eternul instinct conservator al omului dispare și atunci distanța până la fundul prăpastiei devine infimă.

Familia nu mai reprezintă nimic, nici foamea nu mai are valoare, nici frigul, nici frica de boli sau pericole. Rămâne atotputernică doar dorința cumplită de a consuma drogul. Normal că organismul se distruge și fizic, lipsa de alimentație, frigul, mizeria, murdăria, promiscuitatea, viața sexuală la întâmplare, toate concură la mizeria fizică.

De aceea, nu trebuie să ne mire diversele denumiri ale drogurilor, unele foarte sugestive - moartea roșie - pentru heroină, pentru că moartea survine rapid.

Societatea și medicina fac eforturi uriașe pentru a frâna întinderea acestui flagel, dar fie că contagiozitatea este mare, fie că măsurile sunt ineficiente sau nepotrivite, cert este că acest flagel începe să fie mai cumplit decât epidemiile de ciumă ale evului mediu.

Și ceea ce este mai trist este că cei care apelează cel mai mult la droguri sunt tinerii. O dată dependența instalată, degradarea este inevitabilă și destul de rapidă, cu toate eforturile medicale sau sociale.

Și mai trist este când apare o sarcină la o femeie dependentă de droguri, pentru că aceasta este situația cea mai frecventă.

Nu trebuie să fii medic ca să-ți dai seama ce dezastru înseamnă pentru produsul de concepție - un organism matern slăbit de nemâncare și de viață mizeră, de multe ori bolnav de bolile ce însoțesc ca o umbră acest gen de viață - tuberculoza, bolile venerice, cu cea care este cap de afiș al vremurilor moderne - SIDA și mai ales o viitoare mamă,ce nici măcar nu este prea conștientă de noua viață, căreia nu-i pasă nici de propria ei viață.

Și dacă totuși, viața triumfă, nou-născutul poate avea toate tarele posibile, plus dependența de drog.

Dependența de drog este atât de puternică la acești nou-născuți, încât medicii sunt obligați să-i drogheze în continuare, pentru că fenomenele fizice sunt atât de puternice, încât le pun viața în pericol. Și de abia târziu începe lunga luptă pentru a înfrânge dependența de drog și pentru a lupta împotriva celorlalte tare organice cu care s-au născut.

Din păcate, societatea, așa cum este structurată acum, societatea care proclamă atotputernicia omului și în consecință acceptă și aceste drepturi ale omului - dreptul de a face ce vrea cu propria persoană -, este pusă în imposibilitatea de a lupta cu alte mijloace pentru remedierea acestui rău, care tinde să devină din ce în ce mai puternic.

Sunt lucruri știute și reștiute de ani și ani. Și totuși, se continuă aceeași atitudine fatalistă - poate mie nu mi se va întâmpla nimic! Garantat că se va întâmpla tuturor.

Dacă la celelalte capitole igiena constă în armonizarea necesităților organismului cu îngrijirile ce trebuie acordate acestuia, la capitolul deprinderi vicioase nu există compromis, și de aici, necesitatea eliminării totale a oricăruia din viața femeii.

4. Femeia, prin însăși rolul ei, trebuie să ducă o viață activă. Cu cât viața ei este mai activă, cu atât organismul se va căli și va fi mai adaptat pentru menirea ei în viață și societate.

Factorii naturali - aerul, apa, soarele -, intervin favorabil asupra sănătății femeii și asupra femeii gravide. Și pentru a se bucura de toate acestea, ea trebuie să evite sedentarismul, să facă plimbări pe jos, să-și dezvolte musculatura și să favorizeze oxigenarea sângelui.

Normal că totul trebuie să fie armonios, altfel va duce la suprasolicitarea organismului. Trebuie evitate efortul fizic violent, evitate călătoriile pentru că, în general, determină trepidații și în plus, este expusă aglomerațiilor; trebuie evitate căldura excesivă, expunerea prelungită la soare, precum și frigul excesiv și prelungit.

Gimnastica trebuie făcută rațional, cu avizul medicului, iar exercițiile fizice trebuie adaptate special în raport cu posibilitățile reale ale fiecărei femei. Exercițiile fizice trebuie să urmărească îndepărtarea efectelor nefavorabile ale sedentarismului, solicitând toate grupele musculare și articulațiile și asigurând o circulație sangvină cât mai activă.

Exercițiile trebuie să fie lente, simple, pentru tonifierea musculaturii, în special abdominale și perineale.

Deseori se prescriu exerciții fizice speciale cu scop în pregătirea gravidei în vederea unei nașteri lipsite de riscuri.

5. Am lăsat la urmă capitolul supravegherii medicale, pentru că de fapt, este un capitol de concluzii.

Desigur că toate femeile trebuie să știe de la început noțiuni despre organism, stare de sănătate, întreținerea acesteia ș.a.m.d., dar sunt nenumărate situații când se impune sfatul, și de ce nu, chiar o decizie adjuvantă și acest rol îi revine medicului și cadrului mediu sanitar de specialitate.

Femeia știe de la început că atunci când întemeiază o familie, va avea și copii. De aceea, trebuie să știe de la început condițiile corecte, condiții care trebuie întrunite de ambii membri ai familiei. Fiecare membru al familiei trebuie supus unui examen medical complex, din multiple puncte de vedere:

- neuropsihiatric;
- endocrinologic;
- ginecologic;
- sfat genetic;
- examen clinic general;
- examen serologic.

Toate acestea trebuie efectuate înainte de conceperea unui copil. Este bine de știut înainte la ce anomalii se pot aștepta, nu trebuie să se ajungă la situația dramatică a unui așa-zis "avort terapeutic".

Sursa tuturor păcatelor stă în necunoaștere și inconștiență. De aceea, România are o așa tristă faimă în existența "handicapaților".

Și după ce familia s-a asigurat de întrunirea tuturor acestor condiții medicale, poate aștepta un viitor copil.

Controalele medicale ulterioare vor urmări dezvoltarea normală a sarcinii și în egală măsură răsunetul pe care îl produce această stare fiziologică în organismul femeii, pentru ca eventualele manifestări patologice care ar putea surveni, să fie prevenite și tratate.

Iată de ce este foarte important ca diagnosticul pozitiv de sarcină să fie precoce pus. La prima consultație, femeia va fi luată în evidență, i se va face din nou un bilanț al stării de sănătate atât cu mijloace clinice, cât și paraclinice, pentru depistarea tuturor elementelor patologice.

Se va recurge și la consulturi combinate cu alți specialiști - interniști, hematologi, infecționiști, nefrologi. Se va stabili ritmul de prezentare la examenele medicale ulterioare. În general, acestea, la gravidele cu evoluție normală, vor fi lunare în primele 3 luni, de două ori pe lună în trimestrul II de sarcină și săptămânal, în ultimul trimestru.

Principalii parametri urmăriți, vor fi:

- urmărirea în dinamică a greutății gravidei, în mod normal în cursul celor 9 luni de sarcină femeia va câștiga în greutate 10-12 kg. Se consideră anormale și creșterea în exces, peste această greutate și faptul că gravida nu ia în greutate;
- controlul tensiunii arteriale și a pulsului, depistând precoce creșteri tensionale peste 140 și respectiv 100 mm Hg;
- examenul obstetrical pentru a aprecia dezvoltarea uterului gravid și implicit dezvoltarea fătului.

De asemenea, trebuie stabilite dimensiunile și poziția fătului în uter, mișcările fetale și frecvența bătăilor cordului fetal, fie prin examen clinic, fie instrumental.

Controalele prenatale au ca scop să descopere boli necunoscute, să prevină îmbolnăviri atât ale mamei, cât și ale fătului, să mențină în echilibru constantele organismului profund modificate de prezența sarcinii și, în ultimă instanță, de a pregăti femeia pentru una dintre cele mai importante momente ale vieții - nașterea.

O dată cu nașterea unei noi vieți se încheie un capitol întreg de pregătire și începe alt capitol - o altă viață.

Ana Dodun-Des-Perrières, dr. primar obstetrică ginecologie
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire