FAMILIA 

În apărarea sănătății

Inapoi la cuprins

Obezitatea

Se impun de la început câteva precizari privind acest subiect. Mai întâi, ce este obezitatea? Pentru marea majoritate a oamenilor termenul "obezitate" înseamnă să fii foarte gras. Specialiștii definesc această noțiune ca fiind un exces de greutate, care include mușchi, oase, grăsime și apă. Obezitatea, în mod special, se referă la un exces de grăsime al organismului. Unii oameni, cum sunt atleții și cei care fac bodybuilding, au o masă musculară foarte dezvoltată, depășesc o greutate normală și totuși nu sunt obezi. Oricine are nevoie de o rezervă de grăsime pentru energia stocată. De regulă, femeile au mai multă grăsime pe corp decât bărbații. Marea majoritate a nutriționiștilor sunt de acord că bărbații care au mai mult de 25% grăsime corporală și femeile care au mai mult de 30% grăsime corporală sunt persoane obeze. Pentru că măsurarea grăsimii unei persoane este un proces destul de dificil, specialiștii se bazează pe anumite principii de diagnosticare a obezității. Tabelele greutate/înălțime, care sunt folosite de decade întregi de timp, au de obicei un grad de greutate acceptabil pentru o înălțime dată.

Cauzele obezității sunt mai multe: genetice (obezitatea apare la mai multe persoane ale aceleiași familii ), factori de mediu (mediul are puternice influențe asupra obezității sau apariției acesteia - incluzând stilul de viață al persoanei, ceea ce mănâncă și nivelul ei de activitate fizică; americanii, de exemplu, au tendința de a mânca gras, punând înaintea valorii nutriționale gustul și comoditatea); ca un corolar, deși nu vă puteți modifica "moștenirea" genetică, vă puteți schimba obiceiurile în ceea ce privește alimentația; factorii psihologici (mulți oameni mănâncă ca rezultat al unei stări emoționale negative, cum sunt tristețea, frica, plictiseala). Alte cauze ale obezității sunt anumite afecțiuni: de exemplu, hipotiroidia, depresia. De asemenea, anumite medicamente cum sunt steroizii și antidepresivele, care pot duce la creșterea în greutate.

Obezitatea este mai mult decât o problemă de estetică; este un hazard al sănătății. Câteva afecțiuni serioase au fost legate de obezitate, incluzând două tipuri de diabet, boli de inimă, presiune arterială mare și infarct. Obezitatea este legată și de anumite tipuri de cancer. Este mai mare riscul ca un bărbat obez să moară de cancer de prostată, la colon sau rect, decât unul care nu este obez. O femeie obeză prezintă riscuri mai mari să moară de cancer la sân, uter, cervix sau ovare față de una care nu este obeză. Alte boli și probleme legate de sănătate sub influența obezitătii: boli de ficat, osteoaetrita, guta. Deloc de neglijat sunt și efectele psihologice și sociale. Suferința emoțională este, poate, cea mai dureroasă parte a obezității. Societatea asociază adesea atractivitatea cu silueta, mai ales la femei. Asemenea mesaje fac persoanele supraponderale să se simtă neatractive. Mulți oameni cred că persoanele obeze sunt plictisitoare, leneșe sau nesociabile, chiar dacă acest lucru nu este adevărat! Ca rezultat, persoanele obeze suferă adesea de prejudicii sau discriminări la școală, în situații sociale sau pe piața locurilor de muncă. Sentimentele de rușine, depresie sau respingere sunt foarte des întâlnite.

Metoda tratamentului depinde de nivelul de obezitate, starea generală a sănătății și motivarea de a pierde din greutate. Tratamentul poate include o combinație de diete, exerciții, modificare de comportament și, uneori, medicamente pentru slăbit. În unele cazuri de obezitate severă poate fi recomandată o operație gastrointestinală. Țineți minte mereu: controlul greutății nu este un lux, dar este un efort susținut de-a lungul întregii vieți!

Dr. Francisc Coșa

Mesagerul Sfântului Anton, ian-feb 2004
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire