FAMILIA 

Mărturii

Inapoi la cuprins 

Am și eu frații mei!

Probleme, probleme și iar probleme. Are lumea atâtea probleme astăzi că o ușoară neînțelegere, de multe ori aproape că este inevitabilă. Dar problemele cele mai mari care sunt astăzi la modă, cred că sunt cele pe care le ridică "pământul". Spun aceasta deoarece eu însumi am avut nefericirea să mă confrunt cu o astfel de problemă.

Cât despre bucata de teren pe care o revendicam, era una relativ mică, dar pentru că am considerat că mi se cuvine, am dorit să intru în posesia ei indiferent de mijloacele folosite. Era vorba de o moștenire pe care părinții ne-o lăsaseră prin testament. Pentru că nu aveam copii, ceilalți frați au considerat că e mai bine să împartă între ei și partea care mi se cuvenea, ceea ce mi s-a părut a fi o nedreptate enormă, mai ales că nu mi se ceruse acordul. Între timp frații au trecut la fapte concrete; au pregătit terenul, l-au semănat, l-au îngrijit, iar la timpul cuvenit au cules roadele. Soțul meu, șofer fiind, o mare parte din timp o petrecea în cursele pe care le făcea. De aceea problema bucății de teren, care pe mine mă frământa atât de mult, pe el nu-l mișca mai deloc. Ba mai mult, deseori îmi reproșa că țineam să am pământul doar de dragul de a-l avea, pentru că oricum nu-l puteam munci, și apoi noi ne descurcam suficient de bine din cât câștiga el ca șofer. Doream acea bucată de pământ fără să știu de ce, numai să nu fie a fraților mei. Așa am ajuns de am intrat în conflict cu ei. Încercam să nu ratez nici o ocazie de a le reproșa gestul făcut. Mă foloseam în discuțiile mele cu ei de toate posibilitățile pe care le oferă dicționarul mai puțin convențional al străzii. Și pentru că nici așa nu mi s-a făcut dreptate am hotărât să o caut la tribunal. Am înaintat toate actele necesare și așteptam liniștiți momentul în care aveam să fim chemați pentru proces. Era fixat undeva după sărbătoarea Paștelui. Atât Biserica Catolică cât și cea Ortodoxă, în acel an sărbătoreau Paștele împreună. Așa că toată lumea se afla la un moment dat în Săptămâna Sfântă. În Joia Mare, la mașina soțului a intervenit o defecțiune, fiind nevoit să stea mai multe ore cu ea la Service. Din întâmplare, sau că a vrut Dumnezeu să-mi dea un exemplu concret de iertare, mă aflam și eu cu el în momentul în care directorul unității, ortodox fiind, a trecut pe la fiecare muncitor în parte cerându-i iertare pentru eventualele neplăceri făcute cu timpul. Poate este greu de crezut, dar directorul a cerut iertare tuturor muncitorilor motivându-le că urma să se spovedească de Paști și n-ar fi vrut să se știe certat sau supărat pe vreunul din muncitori, îndemnându-i la rândul său și pe ei să facă la fel.

Pentru mine, acesta a fost momentul în care mi s-au "deschis ochii". Eu chiar că eram în conflict cu frații mei. Nu era o probabilitate așa cum credea directorul că este cu muncitorii. La mine era ceva sigur și adevărat. Eram în dușmănie cu toți frații și aceasta pentru o bucată mică de pământ, pe care, vorba multora, oricum nu o luam cu mine după moarte. Acel director m-a impresionat. Gestul său mi-a dat mult de gândit. Și pentru mine urma să fie sărbătoarea Paștelui, dar nu mă puteam spovedi pentru că eram în dușmănie cu frații. Trebuia să iau exemplul directorului. Cât despre Isus Cristos, care în Vinerea Mare avea să-mi amintească de cel mai mare gest de iertare, nici nu-mi trecea prin minte. Atunci, la Service, am învățat practic ce înseamnă iertarea și am găsit și curajul necesar pentru a o cere. Nu trebuia decât să-i înțeleg pe frații mei. Doar atât! Am renunțat la orgoliul meu și am sărbătorit acel Paște cu multă bucurie și mai ales cu mulțumirea că mă împăcasem, chiar dacă m-a costat. Acum am și eu frații mei! (Maria)

Pr. Felician Tiba

Lumina creștinului, aprilie 2002
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire