FAMILIA 

Cartea de aur a familiei
achizitionare: 10.09.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Colțul icoanelor

Dacă s-ar întâmpla să dispară toate Bibliile din lume, oamenii ar trebui să poată citi Sfânta Carte din viața noastră, din felul în care o trăim zi de zi. Acesta este semnul cel mai puternic că suntem ai Domnului și Îi slujim cu toată casa noastră. Un alt semn văzut că familia noastră este o mică biserică a lui Cristos este colțul icoanei47.

De obicei acesta este ales așa încât să fie orientat spre răsărit, ca și altarul bisericilor, pentru a da mărturie că centrul vieții noastre este Cristos, Răsăritul cel de sus, Soarele dreptății. Aici se păstrează icoane ale lui Cristos și ale Născătoarei de Dumnezeu, ale Sfinților ocrotitori ai membrilor familiei, al căror nume îl poartă. Pe un stativ sau pe un raft se așază o cruce, Sfânta Scriptură și o cădelniță sau un mic vas în care să se poată aprinde tămâia. Mulți păstrează tot aici apa sfințită și busuioc de la Bobotează, crengi de mâțișori de la Florii, spice de grâu de la Înălțare, lumânările de la Botez, lumânările și batista de mire de la Cununie. Unele dintre icoane sunt transmise din generație în generație și îi însoțesc pe membrii familiei de-a lungul pelerinajului nostru comun către Casa Tatălui.

Căsenii salută icoanele, le sărută și se închină la intrarea în casă, întocmai ca atunci când intră în Biserică.

Cum icoanele ne descoperă prezența sfântă a celor reprezentați de ele, se ține în fața lor o candelă aprinsă permanent sau numai în timpul rugăciunii.

În afară de colțul icoanei, în unele case întâlnim icoana Preacuratei Născătoare de Dumnezeu în apropierea intrării. De la Maica Domnului cer membrii familiei binecuvântare când pleacă și când se întorc acasă.

Stând în picioare în fața icoanelor și rugându-ne, dăm mărturie că suntem fii și fiice ale lui Dumnezeu, eliberați de Isus Cristos din sclavia păcatului, iar când îngenunchem ne mărturisim pocăința pentru păcate, care ne rup de Dumnezeu.

Prin Întruparea Sa, Isus este icoana Tatălui:

  • "Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu poate merge la Tatăl decât prin Mine. Dacă M-ați cunoscut pe Mine, Îl veți cunoaște și pe Tatăl. Chiar de acum Îl cunoașteți și L-ați văzut (...). Cine M-a văzut, L-a văzut pe Tatăl." (In. 14,6-9)

Doamne, Împărate al nostru, Atotținătorule, Tatăl Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, Care-ai rânduit pe slujitorul Tău Moise să zugrăvească icoana Heruvimilor în cortul cel sfânt și mai mult, trimițându-ni-L pe Însuși Fiul ca să primim iarăși viața și fericirea veșnică, iar pe Tine Cel Nevăzut, să Te facă văzut ochilor noștri, deschide-ne ochii sufletului, ca privind icoanele sfinte spre pomenirea Ta și a sfinților Tăi să Te cunoaștem, să Te iubim și să Te adorăm în vecii vecilor. Amin.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire