FAMILIA 

Cartea de aur a familiei
achizitionare: 10.09.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Euharistia, izvor de apă vie al căsătoriei

Unirea definitivă și totală a lui Isus cu oamenii s-a consumat până la capăt pe Cruce, prin Jertfa Sa. Aceasta se actualizează la fiecare Sfântă Liturghie prin cuvintele lui Isus, repetate de preot: "Luați, mâncați, Acesta este Trupul Meu, Care pentru voi Se frânge spre iertarea păcatelor. Beți dintru Acesta toți. Acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi, Care pentru voi și pentru mulți Se varsă spre iertarea păcatelor."

Cei căsătoriți pot descoperi "din interior" o legătură foarte puternică între Sfânta Taină a Căsătoriei și Jertfa liturgică: când Biserica primește Trupul Mântuitorului, Care Și-a dat viața pentru ea, credincioșii devin un singur trup. Soții se dăruiesc unul altuia în căsătorie și devin un singur trup. Or am văzut cum iubirea noastră, înălțată prin harul iubirii dumnezeiești exprimă legământul dintre Cristos și Biserică realizat pe Cruce; vedem acum că exprimă și ceea ce se întâmplă pe altar14.

Când ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului, ne adăpăm la izvorul căsătoriei noastre care este iubirea dintre Cristos și Biserică15. Prin comuniunea cu Cristos, comuniunea noastră de iubire se deschide pentru a fi în comuniune cu toți cei care se împărtășesc din Același Trup și din Același Sânge, cu întreaga Biserică. Iubirea frățească, iată, nu poate fi despărțită de iubirea față de Dumnezeu. Împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Cristos hrănește iubirea noastră spirituală și fecunditatea noastră ca soți, ca și a oricărui credincios care Îl primește pe Cristos și I se dăruiește: "Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să duceți și roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice Îi veți cere în numele Meu. Aceasta vă poruncesc: să vă iubiți unul pe altul"16.

Prin Împărtășanie crește, așadar, iubirea față de Dumnezeu, iubirea frățească, unitatea și fecunditatea. Noi, ca soți, ne apropiem mai mult de misiunea la care ne-a chemat Dumnezeu: să fim părtași ai iubirii lui Dumnezeu față de oameni și semn al ei, iar căsătoria noastră să fie pentru noi cale de mântuire.

Credincioșii, inclusiv cei căsătoriți, care alcătuiesc în Biserică Trupul tainic al lui Cristos, își au fiecare rolul său propriu, după chemarea și darurile sale. Împărtășindu-se, își conștientizează mai bine chemarea și o îndeplinesc mai viu spre binele comun17. Soții, care sunt prin căsătorie un singur trup, cresc în unitate pe de o parte, o unitate tot mai conștientă, mai spirituală, mai profundă; pe de altă parte, își pun tot mai bine în valoare propria chemare de soți în Biserică.

  • "El m-a dus în casa de ospăț și sus drept steag era iubirea" (Ct.Ct. 2,4).

  • "Știind Isus că a sosit ceasul Lui ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, iubindu-i pe ai Săi cei din lume, până la sfârșit i-a iubit" (In. 13,1).

  • "Întrucât este o singură Pâine, un Trup suntem și noi cei mulți, căci toți ne împărtășim dintr-o singură Pâine" (1 Cor. 10,17).

  • "Precum trupul unul este și are mădulare multe, iar toate mădularele trupului, multe fiind, sunt un trup, așa și Cristos. (...) Iar voi sunteți trupul lui Cristos și mădulare fiecare în parte" (1 Cor. 12,12.27).

  • "Și fiecare în parte suntem mădulare unii altora" (Rm. 12,5).

Cristoase Bunule, Care ne-ai chemat la masa nunții Tale cu omenirea mântuită de Tine pe Cruce și ne îmbii să luăm și să mâncăm Însuși Preacurat Trupul Tău, să luăm și să bem Însuși Preacurat Sângele Tău, hrănește dragostea noastră pentru Tine, unul pentru altul și pentru toți frații noștri prin Sfânta Taină a Euharistiei; ca astfel să fim cu Tine una și una între noi, după bună voia Ta.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire