DIVERTISMENT 

Colțul vesel

 
Lucrare de istorie
 
scurtă explicație: textul de mai jos este copiat după o lucrare originală de admitere la facultate. Nu cunoaștem numele autorului deoarece colțul lucrării era lipit. Nici nu dorim să îl cunoaștem. Vă asigurăm de veridicitatea textului.
 

1. Statul dac condus de Decebal

Decebal a fost unul dintre marii patrioți ai Țării Române el făcând parte dintr-o familie de intelectuali săraci.

Între anii 1887-1889 Decebal a purtat o serie de răscoale cu turcii, otomanii, geții, tătarii,

Decebal a purtat o serie de răscoale la Rovine împotriva turcilor pentru cucerirea drepturilor datorate statului român drepturi politice, economice, financiare, drepturi care se axau în special pe agricultură. El lupta pentru o țară unitară structurată pe libertate și independența poporului român din Basarabia, Moldova, Transilvania care se aflau sub stăpânire austro-ungară. Stăpânire care nu voia să restituie poporului român toate bunurile ce le aparțineau din perioada interbelică.

Decebal a mai purtat o serie de răscoale și cu tătarii, care se dovedeau a fi atât de buni luptători pentru drepturi economice, financiare

Încă de la începutul domniei Decebal se dovedește a fi un bun conducător al țării românești luptând pentru ea cu toate forțele politice, militare.

El se luptă cu otomanii, cu turcii și cu celelalte popoare dornice de a cuceri Țara Românească atât în țară la Rovine, Cernăuți cât și în străinătate, la granițele dintre statele cu care se afla în conflict. În aceste conflicte el a fost ajutat și de căre Traian unul dintre mari conducători ai Țării Românești.

În luptele sale contra cotropitorilor țării el a fost ajutat și de către țăranii liberi, intelectuali, mica și marea boerime, cât și de către armată.

Decebal proclamă elaborează o serie de legi care să vină în ajutorul statului dac aflat sub ocuparea otomană, fascistă din acea perioadă înainte premergătoare războiului mondial.

În conformitate cu aceste conflicte Decebal se dovedește a fi un bun conducător de țară în ciuda conflictelor care se opuneau pentru a nu putea conduce țara în limitele dorite de către el.
 

2. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1858-1864)

Se dovedește a fi o domnie trainică, roditoare. În această perioadă având loc alegeri anticipate pentru Unirea țării românești.

Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre marii luptători ai Românilor între anii 1859-1864 ani care se dovedesc rodnici de dreptate, libertate pentru Țara Românească.

Cuza poartă o serie de răscoale, conflicte împotriva turcilor care sunt dornici de a cuceri Țara Românească cu orice preț. Mai poartă o serie de conflicte și cu Ungaria care dorea să ocupe Ardealul în întregime. Ungurii se dovedesc și ei a fi buni luptători spre a cuceri Ardealul spre a nu se putea alinia celor lalte provincii spre a putea fi unite într-un singur stat, stat care să formeze în totalitate poporul român, popor care să nu fie dominat de alte popoare.

În acească perioadă poporul român sa dezvoltat tot mai mult scăzând numărul șomerilor, dezvoltându-se cât mai mult intreprinderile mici și mijlocii, comerțul, economia, dar în această perioadă scăzând prețul produselor agricole.

Cuza reprezintă cea mai mare parte a poporului român în conflictele sale cu popoarele neorânduită poporului român. El elaborează o serie de legi în favoarea Unirii Principatelor Române, legi care prevedeau stabilitatea poporului român. Proclamă Constituția de la 1861, constituție care prevedea drepturile cuvenite poporului.

În conformitate cu aceste legi Cuza se dovedește un bun conducător care reușește să unească cele trei principate Moldova, Transilvania și Țara Românească într-un singur stat formând poporul român.
 

În ciornele lucrării sunt "semințele" la unele dintre perlele de mai sus, dar și perle originale, nepreluate apoi în lucrarea finală. Preluăm deci din ciorne unele fragmente.

Răscoalele purtate de Decebal s-au soldat cu numeroase victorii printre care cea de la Cernăuți, Rovine

Centrul capitalei în acea perioadă era la Craiova

În cea mai mare parte a Țări Românești Decebal a purtat o serie de răscoale conflicte între partidele opozante de centru dreapta și de stânga conducerii guvernamentale.

În totalitate Decebal lupta pentru o țară unitară bine stabilită, structurată pe independență, libertate de sine a popoarelor romanice din Basarabia, Moldova și Ț.R., Muntenia, Transilvania. Popoare care au fost stabilizate pe mica boerime și marea boierime au fost colectate de către Decebal sub ocrotirea sa.

Statul condus de către Decebal a cunoscut o importanță deosebită în rândul țărilor străine aderate Ț. României.

Daci și romani au purtat o serie de răscoale, conflicte soldate cu numeroși morți și răniți în rândul mici și marii boierimi burghezii (care se afla în acea per. la puterea conducerii statului daco-roman,

Conflicte s-au mai semnalat și între partizanți ai aceluiași partid dinre care s-au soldat cu perderi de drepturi politice și parlamentare.

sursa: o lucrare anonimă din 1998 de admitere
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire