CULTURA VIEȚII 

Omul între "a fi" și "a nu fi"
Probleme fundamentale de bioetică
pr. Claudiu Dumea

achizitionare: 29.10.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

SIDA

SIDA constituie o gravă amenințare la adresa lumii întregi. Ea este rezultatul tragic al revoluției sexuale. Milioane de oameni au fost răpuși deja de această boală, milioane de oameni continuă să fie contaminați.

 

Ce este SIDA?

Etimologic SIDA înseamnă "sindromul imunodeficienței dobândite"; dobândită, adică în contrast cu unele tulburări congenitale ale sistemului nostru imunitar.

Clinic, SIDA reprezintă manifestarea terminală a unei infecții prelungite, având o evoluție lentă (10 ani), cu virusul imunodeficienței umane (HIV). Acest virus este caracteristic speciei umane. Există doi viruși apropiați care atacă unul maimuța, celălalt pisica, dar care nu se transmit de la aceste animale la om.

Virusul SIDA are următoarele caracteristici:

- Dimensiunea foarte mică; are diametrul de 0,1 micron sau 80-100 nanometri. Un micron înseamnă a milioana parte dintr-un metru, iar un nanometru înseamnă a miliarda parte dintr-un metru. Pentru comparație: HIV este de șaizeci de ori mai mic decât bacteria care provoacă sifilisul și de 450 de ori mai mic decât spermatozoidul. De aici, ușurința extraordinară de a penetra în organism.

- A doua caracteristică este parazitismul intracelular al acestor viruși. Ei nu se pot dezvolta decât în interiorul altor celule vii.

- Nu au nici membrană, nici citoplasmă, și sunt făcuți din nucleoproteina RNA și DNA, adică din acele molecule mari care se găsesc în nucleul celulelor constituind cromozomii, purtători ai informației genetice.

- Dar caracteristica cea mai importantă a acestor viruși este variabilitatea lor genetică extraordinară. Cunoaște posibilități infinite de a se schimba astfel încât nici un anticorp al organismului uman și nici un vaccin nu-i poate ucide.

Virusul SIDEI (HIV) este incapabil să se reproducă el singur. Are nevoie de mecanismul de reproducere a celulei pe care o invadează pe care îl deturnează în folosul său pentru a se reproduce. Este deci un virus care trăiește numai într-o celulă vie. În afara celulei nu este decât o grămadă de molecule inerte. Dar odată intrat, virusul obligă celula să răspundă la comenzile sale.

Fiecare tip de viruși atacă un anumit tip de celule. Unii invadează celulele nervoase (de pildă virusul poliomelitei), altele celulele pulmonare, musculare (cum este virusul gripei). Virusul SIDEI atacă celulele sistemului imunitar.

Atacul începe prin recunoașterea de către virus a unor molecule speciale la suprafața celulei atacate, molecule receptori numite molecule CD4. Aceste molecule constituie un fel de broască a celulei, iar virusul deține cheia cu care poate intra în celulă și se poate multiplica.

În principal virusul SIDEI atacă limfocitele CD4 localizate în ganglionii limfatici. Aceste limfocite se varsă în curentul sanguin spre a ajunge la țesuturi după care se întorc în ganglionii limfatici prin vasele limfatice. Dar limfocitele se mai găsesc și în anumite fluide ale organismului cum este puroiul, lichidul spermatic, secrețiile vaginale, lichidul cefalo-rahidian și laptele.

Dintre limfocite, primele infectate de HIV sunt monocitele-macrofage care se ocupă cu salubritatea - circulă prin organism, adună murdăriile, distruge și devorează resturile de celule, celulele canceroase și tot felul de agenți infecțioși. Ele sunt prezente în sânge, în puroi, în țesuturile lezate.

Virusul SIDEI nu infectează celulele epidermei, ale căilor digestive și respiratorii.

Odată pătrunși în celule, virușii se înmulțesc rapid. La câteva săptămâni după infectare, individul infectat va fabrica mai mult de un bilion de noi viruși HIV pe zi.

Pentru orice agent infecțios: microbi, paraziți, viruși, unica excepție făcând virusul SIDEI, care încearcă să pătrundă într-un organism sănătos, există un sistem de apărare - sistemul imunitar - răspândit în tot organismul, constituit fiind din celule speciale; o celulă imunitară la o sută de celule normale. Se poate spune că aceste celulele imunitare reprezintă poliția organismului nostru. Această poliție are agenți pe teren - celulele macrofage -, are agenții săi specializați - limfocitele CD4 - repartizați în comisariate, are comandouri specializate, are un stat major, în plus are un corp de ingineri și tehnicieni responsabili cu fabricarea unor arme perfect adaptate fiecărei situații particulare. Aceste arme sunt anticorpii.

În fața unei agresiuni mici, prima linie a apărării constituită din macrofage a suficientă pentru a ține situația sub control, distrugând germenii sau virușii agresori.

Dacă atacul este mai masiv, ansamblul sistemului imunitar este pus în alertă. Comisariatele - adică limfocitele CD4 - avertizează comandourile care recrutează noi membri și se pregătesc de atac. De partea lor, inginerii și tehnicienii fabrică armele adaptate - anticorpii - spre a le îndrepta împotriva agresorului. Când totul este gata, în organism se angajează bătălia care durează cam opt zile; febra, durerile sunt semnele acestei bătălii. Organismul, ajutat la nevoie de antibiotice, în general iese învingător. Apoi statul major - limfocitele CD4 - intervin pentru a curăți terenul și a face ordine. Dacă, ulterior, are loc un nou atac din partea acelorași agenți infecțioși, apărarea e pregătită mult mai rapid și sunt suficiente câteva zile pentru îndepărtarea pericolului. Este principiul imunității dobândite și al vaccinării.

Dar iată că pentru prima oară în istoria medicinei se constată că un virus cu totul special, virusul SIDEI, datorită unei structuri externe deosebite, nu este recunoscut ca un dușman în ochii macrofagelor, ci, dimpotrivă, este privit ca un prieten și adăpostit de către macrofage și limfocite dacă, cu ocazia unei leziuni a pielii sau a mucoasei, virusul vine în contact cu unele din aceste celule. Odată ajuns în interiorul acestor celule imunitare, virusul utilizează mecanismul de reproducere al gazdei sale pentru a se înmulți și a invada treptat-treptat întregul ansamblu al sistemului imunitar pentru a-l distruge complet prin atacuri succesive pe o perioadă între 5 și 10 ani.

Distrugerea este cu atât mai rapidă cu cât subiectul este mai în vârstă și cu cât este mai atins de boli microbiene sau parazitare cum este cazul adesea în țările subdezvoltate. Subiecții subnutriți sunt mai fragili și evoluează mai rapid spre stadiul final al SIDEI.

În timpul acestei lungi faze a extinderii virusului, subiectul este aparent sănătos. În realitate el este contagios. În două sau trei luni de la contaminare organismul produce anticorpi specifici care semnalizează contaminarea și permit să se facă teste de depistare. Din acest moment subiectul e declarat seropozitiv.

Când sistemul imunitar este complet distrus - și se știe astăzi că orice subiect contaminat cu HIV este în mod inexorabil condamnat la moarte - organismul nu mai are nici o posibilitate de apărare. Organismul este atacat de diferiți microbi care nu mai întâmpină nici un obstacol și nici o rezistență. Subiectul dezvoltă atunci așa-zisele "boli oportuniste": pneumocistoză, toxoplasmoză, tuberculoză, cancer de diferite tipuri, afecțiuni ale sistemului nervos central.

 

Căile de transmitere a virusului SIDEI

Se știe că o piele sănătoasă și o mucoasă sănătoasă sunt absolut impermeabile pentru virusul HIV. Astfel încât acest virus nu poate pătrunde în organismul omului decât dacă găsește o rană, o înțepătură, o eroziune traumatică sau infecțioasă a pielii sau a mucoasei. În acest caz este suficient un foarte mic număr de viruși pentru a contamina organismul.

Virusul SIDEI se transmite în primul rând pe cale sexuală. Prin raporturile sexuale, eterosexuale sau homosexuale, virusul se transmite de la partener la partener, prin spermă și secreții genitale. Transmiterea este maximă în raporturile anale în raportul homosexual (dar și în cel eterosexual contra naturii). Mucoasa anală fiind etirată, celulele purtătoare de proteine CD4 sunt expuse virusului adus de partener. Pericolul este mai mic în raporturile orale. Riscul este scăzut, dar există, în raporturile eterosexuale normale, vaginale.

Se pare că în raporturile eterosexuale normale, la cuplurile stabile sau la partenerii care nu se dedau la vagabondaj sexual, și nu au ulcerații, nici infecții ale mucoasei, nu există pericolul contaminării.

Transmiterea virușilor prin raporturile eterosexuale se face mai ușor în sensul bărbat-femeie decât invers. Femeile sunt de două ori mai infectate decât bărbații.

Riscul de contaminare este extrem de ridicat în raporturile sexuale cu prostituatele, datorită eroziunilor și infecțiilor vaginale ale acestora.

Riscul contaminării este mărit cu ocazia deflorării. Sunt cazuri de transmitere a virusului SIDEI prin inseminarea artificială. La femeile care poartă sterilet riscul contaminării este de trei ori mai mare.

A doua cale de transmitere a virusului HIV este aceea a transfuziei de sânge sau de fracțiuni sanguine. La început nu se cunoștea acest mod de transmitere, de aceea multe persoane au fost infectate prin transfuzie. Oricât de bine ar fi testat donatorul de sânge, riscul contaminării tot există întrucât virusul este latent pe o perioadă de cinsprezece zile până la un an, când produce anticorpi și poate să fie depistat. Chiar și în această perioadă de latență, virusul este transmisibil. Între o sută de mii și un milion de transfuzii, una riscă să contamineze cu virusul SIDEI. De aceea pentru intervențiile care necesită importante cantități de sânge, de pildă pentru transplant, se preferă auto-transfuzia; bolnavul donează sânge înainte de intervenție și îl primește în cursul operației.

Contaminarea cea mai frecventă rezultă din schimbul de seringi și ace între toxicomanii care utilizează droguri intra-venoase. Există un fel de rit al "împărtășirii" între drogați care facilitează mult propagarea virusului HIV.

A treia cale este transmiterea virusului de la mamă la copil.

În Statele Unite ale Americii, unul din patru copii care se nasc din mame purtătoare de virusul SIDEI este infectat de virusul primit de la mama sa.

Mama infectată poate transmite virusul în trei moduri; în uter prin trecerea prin placentă a virusului de la mamă la copil. 10-20% din copii sunt infectați în felul acesta. Apoi este infectarea în ultima perioadă a sarcinii și la naștere. Sunt cazurile cele mai numeroase: 80%. La naștere copilul se infectează înghițind sângele sau secrețiile cervico-vaginale infectate ale mamei. Nu este sigur că nașterea prin cezariană ar proteja copilul de infectare. În sfârșit, mama poate să transmită infecția sa copilului hrănindu-l la sân. Virușii nu pot fi distruși în stomac deoarece sucul gastric al noului născut nu conține acid. Transmiterea se face probabil prin amigdalele copilului.

Ultima cale de transmitere a virusului HIV este prin rănile pielii. Este forma cea mai rară de transmitere. Dacă virusul nu poate traversa o piele sănătoasă, în cazul unei răni deschise el atacă celulele păturii profunde a epidermei.

În afară de cele patru căi de transmitere a virusului pe care le-au identificat epidemiologii, nici o altă cale nu poate fi identificată. Persoanele care trăiesc în contact cu bolnavii de SIDA nu se contaminează decât în cazul că au relații sexuale cu ei sau folosesc seringile și acele lor pentru a se droga. Membrii familiei bolnavului, de pildă, nu se contaminează dacă folosesc aceeași bucătărie, aceeași toaletă, aceeași baie, aceleași farfurii și pahare, aceeași îmbrăcăminte, chiar dacă toate acestea nu sunt dezinfectate. Nu e nici un pericol de infectare consumând mâncarea pregătită de persoane infectate cu HIV. Nu e nici un pericol să folosești briciul sau periuța lor de dinți, deși nu este recomandat. Sărutul pe obraji nu reprezintă nici un pericol. Sărutul profund pe gură este riscant. Țânțarii sau alte insecte care înțeapă nu pot transmite virusul. Virusul nu se poate transmite prin salivă.

Până în momentul de față nu există nici un vaccin împotriva HIV-SIDA. Tratamentul antiviral permite doar o încetinire a cursului bolii, fără a o vindeca. În esență tratamentul constă în întârzierea apariției bolilor oportuniste și tratarea acestor boli cu scopul de a amâna pentru puțin timp deznodământul. De asemenea există un tratament (AZT) utilizat cu succes la femeile însărcinate pentru prevenirea transmiterii materno-fetale a virusului HIV.

Însă aceste tratamente sunt extrem de costisitoare și puțini au acces la ele: costă circa o mie de dolari pe lună. Pentru guvernele țărilor sărace se pune această întrebare de natură etică: e moral să aloce tot bugetul destinat sănătății pentru a prelungi agonia unui număr restrâns de bolnavi de SIDA și să lase persoane, care ar putea fi salvate, să moară fiindcă sunt lipsite de medicamentele de bază?

 

Originea și evoluția epidemiei în lume

Originile virusului HIV rămân obscure. Se presupune că el a fost prezent pe mai multe continente, sporadic, cu câteva decenii înainte ca primele cazuri de SIDA să fi fost semnalate și descrise.

Infecția a început să se răspândească la sfârșitul anilor '70, începutul anilor '80, la homosexualii, bisexualii și drogații din anumite zone urbane ale Americii, ale Europei Occidentale și la bărbații și femeile cu parteneri multipli din anumite regiuni ale Caraibelor și ale Africii Centrale și Orientale.

Sindromul SIDA a fost identificat pentru prima dată în 1981 în Statele Unite de către un funcționar care a observat că cererea unui medicament, folosit sub control, numit "pentamidină" crește brusc. Medicamentul era cerut pentru un grup de homosexuali și de bisexuali care sufereau de pneumonie foarte gravă însoțită de o prăbușire a imunității celulare.

În iunie 1981 forurile specializate din Statele Unite au înregistrat primele cinci cazuri de SIDA, în iulie altele 41, tot la homosexuali, în august 108. Epidemia era galopantă. Din 1981 până în 1987 SIDA s-a extins în 127 de țări.

Lumea medicală se mobilizează în fața noii epidemii. În 1983, Luc Montagnier cu echipa sa de la Institutul Pasteur din Paris izolează o particulă virală de tip C: o botează HIV 1. În 1986 același L. Montagnier descoperă un alt tip de virus pe care îl numește HIV 2. Acesta e mai puțin răspândit decât HIV 1.

Există statistici complete făcute de diferite institute specializate, printre care și OMS, cu privire la numărul celor contaminați de HIV și al celor ajunși în fază finală de SIDA, pe continente, țări, ani, vârstă, sex, cauze și alte criterii. Din pădurea de cifre care există am cules câteva date care mi s-au părut mai semnificative.

Dacă în 1981 numărul de cazuri SIDA, adică de fază finală, era de câteva sute înregistrate, numărul de persoane infectate cu HIV în toată lumea ajungea probabil la 100.000.

Peste 10 ani, în 1991, potrivit datelor OMS, numărul celor infectați se ridica la 10 milioane de adulți și un milion de copii. În 1992, 13 milioane: numărul bărbaților infectați de două ori mai mare decât al femeilor. În 1994, 17 milioane. În 1996 aproape 30 de milioane. În prezent - nu am statistica oficială - numărul celor infectați de virusul SIDA depășește cu mult cifra de 30 de milioane de persoane. Însă OMS consideră că numărul cazurilor înregistrate și raportate oficial constituie doar o pătrime din numărul real. O evaluare reală e imposibil de făcut. În țările subdezvoltate nu se poate face o testare a bolnavilor; în țările comuniste cifrele erau falsificate; chiar în țările bogate mulți tăinuiesc boala pentru a evita consecințe neplăcute: excluderea din familie, din școală, pierderea locului de muncă, marginalizarea, ș.a.m.d. Prin urmare, pentru a se afla numărul real al purtătorilor de HIV în lume la ora actuală, cifra de 30 de milioane trebuie înmulțită cu patru.

Până prin anul 1992 recordurile în ceea ce privește infecțiile cu virusul SIDEI îl dețineau Statele Unite urmate de America Latină. Cauzele sunt în primul rând homosexualitatea și infidelitatea conjugală. La San Francisco, de pildă, se consideră că un homosexual are în viață 200 de parteneri în medie, iar un eterosexual are în viață 20 de partenere în medie. În ianuarie 1987 s-a aflat că a zecea parte a populației adulte a New-Yorkului este infectată de virusului SIDEI. În anii '90 SIDA a ajuns principala cauză a mortalității la persoanele între 25 și 44 de ani. În prezent, în SUA, la fiecare 30 de secunde o femeie este infectată cu virusul HIV și la fiecare 2 minute o femeie moare de SIDA.

Dar după 1994 au venit din urmă Africa și Asia care au bătut toate recordurile. În 1995 în Africa Subsahariană erau deja 8 milioane de persoane infectate cu HIV, iar în 1996, 14 milioane. Astăzi Africa totalizează 70% din persoanele infectate cu HIV în lume. Cauzele sunt multiple: sărăcia, subnutriția, lipsa de educație și de asistență socială, revoluția sexuală venită din Statele Unite și Europa Occidentală, poligamia, prostituția ca mijloc de supraviețuire. În marile orașe ale Africii, 80% dintre prostituate sunt contaminate cu HIV.

Aceeași ascensiune rapidă a cunoscut-o Asia de Sud și de Sud-Est. Pentru anul 2000 se prevăd pentru Thailanda, India și Birmania peste 9 milioane de sero-pozitivi. Cauza, în primul rând, este prostituția. Pentru bărbații din Thailanda, frecventarea prostituatelor e un lucru banal; e ca și cum s-ar duce seara la cinema. La Bombay, dintre cele 300.000 de prostituate, 20% sunt seropozitive.

Cu regret trebuie să remarcăm că în Europa trei țări catolice: Spania, Franța și Italia, victime ale revoluției sexuale și ale toxicomaniei, sunt cele mai bântuite de flagelul SIDA. În unele zone turistice ale Franței, cum este Coasta de Azur, mai mult de un locuitor dintr-o mie este seropozitiv. Actualmente, în Franța un deces din o sută este provocat de SIDA.

În ceea ce privește cauzele, homosexualitatea face cele mai multe victime în Țările Nordice, Anglia și Germania. Încă un amănunt: din cei 5227 de copii atinși de virusul SIDA în 1994 în Europa, mai mult de jumătate erau în România.

În anii '89, în Statele Unite și Europa se înregistra o diminuare a contaminării. După 1990, epidemia și-a reluat ritmul. Zilnic se contaminează cu HIV 8.500 de persoane: 7.500 de adulți și o mie de copii.

Previziunile pentru viitor sunt negre: OMS estimează că în anul 2000, peste 40 de milioane de persoane vor fi infectate cu virusul HIV; 90% se vor înregistra în țările subdezvoltate. Africa va număra 20 de milioane de bolnavi cu 10-15 milioane de copii orfani. Să nu uităm să înmulțim aceste cifre cu patru! Europa va cunoaște situația din secolul al XIV-lea când ciuma a secerat peste jumătate din populația continentului. Și după anul 2000 ce se va întâmpla? Se vor salva câteva persoane ca la Sodoma și Gomora? Războiul atomic cu perspectiva exterminării omenirii nu se mai aduce în discuție. El este o simplă posibilitate; SIDA este o realitate.

 

SIDA și prezervativul sau "sexul sigur"

Fiindcă nu există nici un vaccin și nici o terapie curativă, toate eforturile se îndreaptă în direcția prevenirii SIDEI.

E un lucru indiscutabil că singura protecție împotriva SIDEI este un comportament corect, moral, în viața sexuală: evitarea promiscuității sexuale și a homosexualității. Pentru aceasta e necesară o adevărată schimbare de mentalitate, ceea ce lumea de azi refuză categoric. E adevărat, că se recomandă uneori prudență, să nu se schimbe prea des partenerii, atenție cu prostituatele. Dar cum în aceste sfaturi nu cred nici cei care le dau și cum ele nu au nici o șansă să bareze drumul spre HIV/SIDA, s-a propus, pentru a limita efectele devastatoare al epidemiei, prezervativul masculin, condomul, în raporturile sexuale. S-a făcut și se face o campanie masivă de către medici, de către asociațiile de luptă împotriva SIDEI, susținută de guverne, de oamenii politici, de publicitatea făcută de mass-media în favoarea prezervativului ca fiind arma unică și absolută împotriva flagelului secolului, neținându-se cont că arma unică și absolută e înfrânarea sexuală și fidelitatea conjugală. Așa-zisa informație și educație în școli la acest lucru se reduc: folosirea prezervativului. Chiar persoane de bună voință și cu bun simț se lasă impresionate de această propagandă uriașă, vorbesc despre necesitatea prezervativului, justifică folosirea lui, eliminând complet aspectul moral al sexualității umane. A ridica vreo obiecție, e un fel de blasfemie. S-a lansat o expresie adoptată imediat cu mare succes și care este azi pe buzele tuturor: "sex sigur". Expresia, evident, nu este medicală și nu are nici o acoperire în realitate. Exprimă doar o dorință și crează o iluzie periculoasă. Tot medicii sunt cei care demonstrează că nu e vorba de nici o siguranță. Statisticile clinice și epidemiologice arată că, din motive de ordin fizic, fiziologic sau fiindcă e întrebuințat greșit, eșecul prezervativului este de 15-16%. La femeile care suferă de alte infecții sau poartă sterilet riscul e de 3-5 ori mai mare. Deci prezervativul nu este o barieră sigură în calea virusului. Mult mai mare este riscul în raporturile homosexuale. De fapt, realitatea ne arată cum stau lucrurile. În țările în care s-a făcut și se face cea mai mare propagandă pentru prezervativ și unde acesta se folosește din plin, cum este Franța sau Statele Unite, SIDA nu numai că nu s-a stopat dar e în continuă creștere. Dacă în Franța în 1989 erau declarate 3000 de cazuri de SIDA și 30.000 de seropozitivi, în 1996 erau 40.000 de cazuri SIDA. La fel în Statele Unite: 58 de decese provocate de SIDA în 1981, în 1995 erau peste 68.000.

Propaganda și distribuirea prezervativului contribuie la răspândirea epidemiei întrucât crează falsa impresie a sexului sigur și a protecției în fața contaminării. Având în vedere riscul de 15%, cine folosește prezervativul nu are nici o siguranță; mai devreme sau mai târziu tot se infectează, după cum nu are nici o siguranță cel care zboară cu un tip de avioane despre care știe că dintr-o sută 15 se prăbușesc la pământ. Prezervativul poate fi cel mult un paliativ atâta vreme cât problema de fond, adică comportamentul sexual aberant care generează boala, rămâne. Singura strategie reală și eficace împotriva SIDEI este autocontrolul, înfrânarea, căsătoria monogamă (un singur bărbat, o singură femeie), fidelitatea conjugală.

 

SIDA și bioetica

Apariția SIDEI ridică probleme grave din punct de vedere etic. Răspunsul la aceste probleme depinde de punctul de vedere din care sunt privite.

În momentul de față sunt trei puncte de vedere.

Mai întâi este punctul de vedere liberal care domină gândirea țărilor europene. Pentru liberalism singurul criteriu în evaluarea faptelor umane este libertatea; tot ce nu afectează libertatea altora este permis. Deci, permise sunt toate comportamentele sexuale, permisă toxicomania. Libertate fără responsabilitate. Drama SIDA, spun liberalii, ține de domeniul privat. În această perspectivă, prevenirea SIDEI constă în esență în serviciile igienice prescrise de serviciile de sănătate și utilizarea prezervativului.

Al doilea punct de vedere este cel pragmatic-utilitarist pentru care unicul principiu în viață este: maximum de plăcere cu minimum de suferință. Nu se pune problema binelui și răului. Statul tratează bolnavii ținând cont de balanța cost-beneficii. Practic, nu oferă alte soluții decât cele pe care le oferă liberalismul.

Al treilea punct de vedere este cel personalist-creștin pentru care principiul suprem este realizarea persoanei umane în totalitate, ajutând persoana umană să-și descopere orizontul propriei sale măreții, destinul său, plinătatea vieții la care este chemat, responsabilitățile sale. Pentru prevenirea infecției SIDA nu propune calea ușoară și ineficientă a prezervativului, ci calea cea grea a înfrânării și castității conjugale: terapia crucii. Tratând problema SIDEI din perspectiva personalismului și a revelației, Biserica condamnă folosirea prezervativului nu numai fiindcă este ineficient, dar fiindcă degradează persoana umană. În discursul ținut la al II-lea Congres al Consiliului Pontifical pentru Pastorala lucrătorilor Sanitari din 15 noiembrie 1989, Papa Ioan Paul al II-lea spunea:

"A susține prevenirea bolii SIDA recurgând la mijloace și remedii care violează sensul autentic uman al sexualității și care sunt un paliativ al acestor suferințe profunde, este un lucru care lezează demnitatea persoanei și din acest motiv e neîngăduit din punct de vedere moral".

Cei care promovează folosirea prezervativelor susțin că nu există alt mijloc pentru a preveni răspândirea SIDEI și îi acuză că sunt criminali pe cei care iau atitudine împotriva prezervativelor fiindcă s-ar face vinovați de moartea atâtor victime nevinovate care ar putea fi protejate. Ei spun că valoarea supremă în lume este viața și când e vorba de salvat vieți omenești cade orice considerație de ordin moral în folosirea mijloacelor. Răspunsul este simplu. Există o altă metodă pentru prevenirea SIDEI, singura eficace 100%, pentru salvarea vieților omenești: abstinența și fidelitatea în căsătorie. Dacă ar ține cu adevărat la viețile oamenilor, adepții prezervativului ar trebui să lupte cu aceeași înverșunare împotriva desfrâului, a prostituției, a homosexualității, a raporturilor sexuale înainte de căsătorie. Dacă mâine, oamenii informați cu grijă, sfătuiți cum se cuvine, încurajați cum se cuvine de guverne și de mass-media ar abandona comportamentele imorale care generează epidemia, infecția cu HIV ar dispărea complet de pe fața pământului. Din păcate, reîntoarcerea la ordinea morală provoacă o teamă mai mare decât moartea zecilor de milioane de oameni infectați de virusul SIDEI.

Biserica îi consideră vinovați pe cei care prin publicitate, informație și educație greșită în școli, prin distribuirea prezervativelor la adolescenți, crează o falsă siguranță, încurajează comportamentele sexuale imorale, acreditează, mai ales în rândul tineretului, convingerea că aceste comportamente constituie un mod de viață normal, favorizând astfel răspândirea epidemiei, prin favorizarea cauzelor care o produc.

Biserica demască ipocrizia puhoiului propagandistic ce se face în favoarea prezervativelor adesea sub masca motivelor umanitare. Îndărătul acestei propagande nu e dragostea pentru viețile oamenilor, ci sunt interese financiare: venituri uriașe care se scot din fabricarea și comercializarea prezervativelor. Și se ascunde ceva și mai imoral: politica controlului populațiilor la scară mondială așa cum s-a putut vedea clar la recentele Conferințe pentru populație de la Cairo și Beijing. Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, alte fundații și organisme de ajutorare legate mai mult sau mai puțin de IPPF condiționează ajutorul acordat guvernelor țărilor sărace de răspândirea contraceptivelor, prezervativelor, avortului, sterilizării. Folosind SIDA ca pretext și element de panică, încearcă să creeze o mentalitate și o practică a contracepției. Când aceste țări sărace nu vor mai avea copii, ele nu vor mai pune problema dezvoltării și nu vor mai constitui un pericol potențial, economic sau politic, pentru țările bogate. Problema sărăciei este astfel rezolvată prin suprimarea săracilor.

Lupta împotriva SIDEI, potrivit învățăturii Bisericii Catolice, presupune în primul rând o informare corectă și completă cu privire la contaminarea cu HIV, la cauzele bolii, la modurile de transmitere, la evoluția ei clinică, la deznodământul fatal. Trebuie evitate panica și spaima inutilă, dar și siguranța și speranța falsă.

Informația este inutilă dacă nu este însoțită de o temeinică educație morală. Educația morală trebuie făcută în primul rând celor tineri având în vedere că, potrivit OMS, jumătate din cei infectați cu HIV sunt tineri având vârsta între 15 și 24 de ani. Tinerilor trebuie să li se sădească în suflet principii morale sănătoase, să li se propună exemple frumoase, să fie îndrumați și ajutați să-și stăpânească pasiunile și instinctele. În educația sexuală care li se face în vederea practicării castității să li se atragă atenția asupra pseudo-educației care se face în general în școli și în mass-media și care conduce la depravare, să li se inspire curaj în a înfrunta mentalitatea lumii pentru care cuvântul "castitate" este interzis, în a înfrunta cultura dominantă de azi care încearcă să legitimizeze separarea dintre unirea sexuală și iubire, dintre iubire și fidelitate, dintre sexualitate și procreație. Să li se arate că trivializarea sexualității înseamnă tri-vializarea persoanei umane transformate într-un simplu obiect. Tinerii trebuie conștientizați că nu este altă cale de a opri flagelul SIDEI decât castitatea și evitarea drogurilor.

În discursul menționat mai sus, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, adresându-se tinerilor, le arăta că o viață de castitate desăvârșită până la căsătorie e garanția unei vieți corecte și fidele în căsătorie:

"Nu vă lăsați înșelați de cuvintele goale ale celor care iau în derâdere castitatea sau capacitatea voastră de a vă stăpâni. Forța viitoarei voastre iubiri conjugale depinde de forța efortului vostru actual de a învăța iubirea adevărată, de practicarea castității care cere abținerea de la orice raport sexual în afara căsătoriei, castitatea este unica manieră sigură și virtuoasă de a pune capăt acestui tragic flagel care este SIDA de care atâția tineri s-au contaminat".

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire