CULTURA VIEȚII 

Manual de bioetică
Elio Sgreccia și Victor Tambone

achizitionare: 20.09.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior Capitolul al V-lea
A doua parte: Bioetica și tehnologiile de fecundare umană

Fecundarea și gestația interspecifică

Se înțelege prin fecundare interspecifică sau hibridare posibilitatea de fecundare între gameți umani și gameți animali. Gestația interspecifică, invers, este posibilitatea de implant de embrioni ai unei specii în uterul animal al unei alte specii.

Aceste tehnici, deja operate pe animale (cobai-iepure, capră-oaie etc), sunt gândite ca o ipoteză și pentru om (de exemplu, inseminarea femelei cimpanzeu cu spermă umană), în eventualitatea, de fapt irealizabilă, chiar dacă este propusă de unii, de a putea "produce" ființe subumane destinate unor munci repetitive, neplăcute, sau de a fi întrebuințate ca "rezervoare" de organe pentru transplant.

Se pare că în Anglia a fost adresată o cerere Comitetului guvernamental, pentru implantul experimental al embrionului uman într-un uter de animal cu scopul de a studia reacțiile imunologice.

Judecata etică este clar negativă, nu numai în ceea ce privește "viabilitatea" acestor embrioni, dar și în legătură cu experimentarea în sine: identitatea umană, demnitatea subiectului și a familiei ar fi contrazise în modul cel mai vădit și monstruos. E cazul, într-adevăr, să repetăm citatul din Chesterton: "Nebunul nu este cel care și-a pierdut rațiunea; nebunul este cel care a pierdut totul în afară de rațiune" (90)

Instrucțiunea "Donum Vitae" afirmă că: "... Tentativele sau proiectele de fecundare între gameți umani și animali și de gestație de embrioni umani în utere animale, sunt contrare demnității ființei umane proprie embrionului și, în același timp, lezează dreptul oricărei persoane de a fi concepută și de a se naște în cadrul căsătoriei și din căsătorie." (91)

 

Note


90 Riportata da L. Lombard! Vallauri, Bioetica: potere, diritto, "Jus", 1984, xxxi, 1-2, pp. 41-80, da T. Chesterton, Ortodossia, cap. I.

91 Congregazione per la Dottrina della Fede, Istruzione.... p. I, n. 6.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire