CULTURA VIEȚII 

Întrebări despre avort
pr. Claudiu Dumea

achizitionare: 15.03.2001; sursa: Editura Presa Bună

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 5. Legea care pedepsește avortul e odioasă
pentru femeie și-i încalcă drepturile?

Legile care interzic și pedepsesc avortul nu pun în discuție drepturile femeii, ci dreptul la viață al copilului conceput. Ele afirmă că nimeni nu poate să dispună de viața unui nevinovat, apărând egalitatea dreptului la viață al tuturor ființelor umane. Violarea acestui drept inalienabil la viață pe care îl are copilul nenăscut cere și judecă sancțiunea penală. Avortul nu poate fi considerat un drept al femeii, după cum nu poate fi un drept al nimănui să săvârșească viol sau omucidere. Legea trebuie să pedepsească toate aceste delicte, altminteri viața în societate nu ar fi posibilă; cei slabi și nevinovați ar fi victime lipsite de apărare ale delicvenților mai puternici decât ei.
 

6. Liberalizarea avortului e un pas înainte în emanciparea femeii?

Nu, dimpotrivă, e un regres enorm și o degradare a demnității femeii. Împreună cu copiii nenăscuți, victime ale avortului sunt mamele rănite în trupul și sufletul lor. Marii beneficiari de pe urma avortului sunt bărbații. Sunt beneficii economice și de altă natură care se scot din vărsare de sânge nevinovat. S-a creat o întreagă industrie legală sau ilegală a avortului, cu o vastă rețea de dispensare organizată în bună parte de mafie și alte organizații criminale internaționale. Multe femei devin complice ale bărbaților fără să-și dea seama că aceștia le instrumentalizează, le exploatează și nu intenționează câtuși de puțin emanciparea lor. Sunt bărbații cei care, într-o manieră foarte abilă și înșelătoare, trâmbițează niște pretinse drepturi ale femeii, urmărind în realitate o mai crâncenă dominare a femeii. Prin propaganda în favoarea avortului:

  • bărbații creează condiții care permit să dispună de orice femeie după bunul plac; Dr. Laure Brisbois face următoarea remarcă referitor la legalizarea avortului în Franța: «O lege în favoarea avortului îi avantajează pe iresponsabilii sexuali, deoarece 55% din femeile care au avortat sunt necăsătorite, iar 14% concubine, în total 69%.»

  • se sustrag chiar de la început de la orice răspundere cu privire la creatura care ar fi putut veni pe lume;
  • se scutesc de promovarea inițiativelor capabile să îmbunătățească situația femeii în societate;
  • femeile devin simple obiecte la dispoziția bărbaților.

Experiența arată că legalizarea avortului produce un adevărat dezastru în rândul adolescentelor umilite, exploatate, înjosite, abandonate deja de la începutul vieții lor de femeie.

Având apoi în vedere urmările nefaste ale avortului pentru sănătatea femeii nu se poate vorbi despre emanciparea ei. Din păcate aceste urmări nu constituie obiectul vreunei propagande și, pe cât este posibil, sunt ținute secret. În special nimeni nu va ști exact numărul mamelor care mor din cauza avortului. Motivul tăcerii este «reputația» atât a medicului, cât și a familiei în care se întâmplă decesul. În general drept cauză a decesului nu se pune cea reală, adică avortul, ci complicațiile care rezultă din avort, de pildă, hemoragie, hepatită ș.a.m.d. Se consideră că numărul real al deceselor provenind din avort este cel puțin de zece ori mai mare decât cel indicat oficial de statistici. În țări foarte avansate din punct de vedere medical mortalitatea maternă nu scade sub 30 la suta de mii de avorturi (39 de decese la suta de mii de avorturi în Suedia, 30 în Danemarca).

«Putem să considerăm că acesta (avortul legal) este cauza principală a morții femeilor tinere.» (The Scotsman, 9 martie 1970)

Printre principalele daune fizice provocate de avort pot fi amintite:

  • hemoragia
  • perforarea uterului
  • infecția
  • nașteri ulterioare premature
  • avortul spontan
  • sterilitatea
  • pierderea regularității ciclului menstrual
  • sarcina tubarică
  • sinechia uterină
  • placenta aderentă
  • creșterea mortalității prenatale
  • izoimunizarea Rh
  • hepatita

Câteva exemple. Se estimează că din 250 de femei supuse transfuziei din cauza hemoragiei după avort, una este destinată să moară în câteva luni sau câțiva ani din cauza infectării cu virus hepatic. Și dacă din 30?35 de femei care avortează una este supusă transfuziei, înseamnă că la o sută de mii de avorturi, numai de hepatită mor cel puțin opt femei în fiecare an.

Un studiu organizat în Japonia de cabinetul primului ministru în 1969 comunica următoarele complicații la femeile care fac avort:

  1. 9% sterilitate;
  2. 14% avorturi spontane succesive;
  3. creșterea cu 400% a sarcinilor extrauterine;
  4. 17% dereglări menstruale;
  5. 20-30% dureri abdominale, amețeli, dureri de cap etc.

«S-a creat un fel de conspirație pentru a acoperi riscurile prin tăcere. Datorită reacțiilor emoționale provocate de discuțiile asupra avortului legal, dovezile bine documentate provenind din țări cu o mare experiență în acest domeniu, din păcate au fost puțin luate în considerație de presă, atât de cea medicală, cât și de cea specializată. Acest lucru nu poate fi justificat din punct de vedere medical dacă urmările implică o daună pentru pacienți. Pentru aceste motive publicăm acest scurt rezumat al activităților desfășurate de noi în această secție de obstetrică și ginecologie. Nu suntem mândri nici de numărul sarcinilor întrerupte, nici de complicațiile descrise.» (J. A. Stallworthy, The Lancet, 4 decembrie 1974)


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire