CULTURA VIEȚII 

Mijloacele anticoncepționale
dr. Rudolf Ehmann

achizitionare: 10.10.2003

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior III. EFECTE SECUNDARE ALE PILULEI ANTI-BABY

De la începutul anilor '60, de când au fost scoși pe piață "inhibitorii de ovulație", s-au adunat mii de publicații despre efectele secundare ale pilulei. Până de curând opinia publică cunoștea foarte puțin, dar in ultimul timp pătrund tot mai multe știri și în mediile de informare pentru publicului larg. Până în 1970 apăruseră deja 600 de lucrări științifice despre efectele colaterale, însă studenții de la medicină nu auzeau aproape nimic despre ele. Dar și în prezent, studenții mediciniști nu află mai nimic despre aceste efecte secundare.

Până în anul 1981, circa 50 de milioane de femei din lumea întreagă foloseau "inhibitorii de ovulație" ca mijloc de evitare a sarcinii. Cităm din C.Y. Genton [25]: "O atât de largă răspândire a anticoncepționalelor hormonale orale pun pe medic într-o situație neobișnuită. Pentru prima dată sunt tratați oameni tineri, sănătoși, ani de-a rândul, cu medicamente cu efect puternic, fără să existe elemente care să indice acest tratament, o boală oarecare de exemplu. Intenția de a realiza prin acest tratament medicamentos o planificare familială optimă este acceptabilă pentru medic dacă acest scop se poate atinge în condiții de risc practic nul pentru individ. Dar este așa in realitate?"

Nu se puteau formula mai bine, din punctul de vedere medical, exigențele față de orice metodă de planificare familială.

Deja spre sfârșitul anilor '60, Barbara Seamon, din S.U.A, publica un best-seller, "The Doctors' Case Against the Pill", în care se descriu aproape toate efectele secundare mai importante pe baza unor anchete pe lângă ginecologi americani de renume. Volumul editat în 1970, în limba germană, de Ullstein Verlag, sub titlul "Ärtzte contra Pille" [113] ("Doctori contra pilulei" - în sens de acuzare în fața justiției) a dispărut extrem de rapid de pe piața germană.

Prezentare sintetică a efectelor secundare ce însoțesc inhibitorii de ovulație:

  1. Efecte secundare cardiovasculare și cerebrovasculare
  2. Favorizarea de infecții
    1. Sterilitate
    2. Urmări pentru starea de sarcină și pentru urmași
  3. Riscul de cancer
    1. Cervix (colul uterin)
    2. Corpus (țesutul mucoasei uterine)
    3. Ovarian
    4. Mamar
    5. Piele
    6. Ficat
  4. Tumori benigne
    1. Cervix
    2. Ovar
    3. Mamar
    4. Ficat
  5. Modificări stomacale și intestinale
  6. Tulburări oculare
  7. Malformații (ale embrionului)
  8. Tulburări psihice
  9. Tulburări ale sexualității

 

1. Efecte secundare cardiovasculare și cerebrovasculare
(infarct cardiac, îmbolnăviri ale sistemului circulator, hemoragii cerebrale)

Royal College of General Practitioners din Anglia publica in 1977 în revista The Lancet [102] rezultatele unui studiu retrospectiv, iar în 1981 [103] ale unui studiu prospectiv efectuat asupra a circa 200.000 mii ani-femeie. Concluzia era că se constată o rată cu 40% mai ridicată de decese prin efectele secundare cardio și cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac și hemoragii cerebrale, în cazul celor ce folosesc inhibitori de ovulație față de ce nu îi folosesc. Prin cel de-al doilea studiu a căzut chiar și granița celor 5 ani de administrare a inhibitorilor de ovulație, adică aceleași modificări (patologice) pot să apară nu numai la administrări de lungă durată, ci și după o administrare recentă, de scurtă durată. S-a putut constata și un risc de mortalitate crescut printr-o îmbolnăvire a sistemului circulator cardiac la administrarea pilulei în paralel cu o creștere a numărului de nașteri.

Pilula și fumătoarele

Studiile arată, de asemenea, că riscul administrării inhibitorilor este clar mai mare odată cu creșterea în vârstă și la fumătoare. Sunt vizate în special femeile peste 35 de ani.

Rata de mortalitate suplimentară anuală:

  • pentru femei intre 35-44 ani: 1 la 6700 la nefumătoare față de 1 la 1000 la fumătoare

  • la femei peste 45 de ani 1 la 2500 la nefumătoare față de 1 la 500 la fumătoare

Hemoragii cerebrale

Alte studii confirmă aceste rezultate [86]:

Riscul unei hemoragii cerebrale este la fumătoare de 5,7 ori mai mare decât la nefumătoare; la cele ce iau pilula și sunt nefumătoare e de 6,5 ori mai mare, iar la cele ce iau pilula și totodată fumează, de 22 ori mai mare. Chiar și după renunțarea la pilulă, riscul relativ de hemoragie cerebrală rămâne de 5,3, deci semnificativ, mai ridicat.

Tromboembolie

După Porter și colab. (1982) [91] există o asociere semnificativă, reală între administrarea de inhibitori de ovulație și trombo-embolia venoasă, cu o rată de risc de 8,3. Dimpotrivă, nu s-a putut stabili nici o legătură între inhibitorii de ovulație și apoplexie sau infarctul miocardic acut. Aceste rezultate îmbunătățite au un rol retroactiv corector, pentru că datele publicate anterior dădeau impresia că administrarea pilulelor se putea face cu mai multă acuratețe, excluzându-se riscurile pentru pacienți. Se putea ajunge la subestimarea riscurilor reale ale administrării pilulei în ceea ce privește hemoragiile cerebrale. Un studiu suedez [52] nu a confirmat părerea că trombozele venoase profunde ar surveni doar la doze mari de estrogen; ele apar și la doze mici.

În acest sens Schindler (1985) [108]: "Această reducere a ethinylestradiolului a promovat ideea că și efectele secundare vor scădea remarcabil. Dar în 1980, Böttinger și colaboratorii au stabilit că trecerea de la așa-numitele anticoncepționale hormonale cu doză ridicată de estrogen la așa-numitele anticoncepționale hormonale cu doză redusă de estrogen nu a condus la nici un fel de modificare semnificativă a efectelor secundare vasculare. Aceasta deschide problema efectelor secundare ale progestagenilor."

Progestagenii nou creați au dat, într-adevăr, rezultate chimice de laborator mult mai bune, dar, în practică, noi și colegii noștri am trăit realitatea cazurilor de femei cu atac cerebral și paralizii. Deutsche Medizinische Wochenschrift publica în 1986 [49] descrierea mai multor cazuri de închidere acută în zona circulatorie vertebrobazilară: din 6 femei 5 luaseră pe o perioadă lungă de timp anticoncepționale orale, iar 3 din ele erau, în plus, și fumătoare. Alte studii neagă însă o legătură între inhibitorii de ovulație și vătămări ale sistemului circulator, de exemplu cele ale lui Detering și Kallisching [17].

Micropilule: Femovan (Gynera)-Minulet

S-au anunțat de curând, între 1987 și 1989, 13 trombo-embolii în Germania și 8 în Anglia, fiecare cu câte un caz mortal, în situații de administrare a celor mai noi micropilule (Femovan în Germania și Gynera în Elveția). Suspiciunea cade asupra noului progestagen "Gestoden". "Serviciul federal german al sănătății publice consideră ca obligația sa să emită un avertisment scris și să arate riscul trombozelor venoase reprezentat de micropilulă". [94] În același sens și telegrama medicală din 1989: "Un caz de tromboembolie survine în medie la 700 ani-femeie. Pornind de la ipoteza că o femeie își administrează timp de 20 de ani (deci de la vârsta de 15 ani la vârsta de 35 de ani) Femovan sau Minulet, se poate calcula că fiecare a 35-a femeie poate fi atinsă de acest accident patologic. Accidentul vascular poate fi trecut neobservat, fără să se manifeste ca tulburare vitală, adică tulburare a vederii, a auzului, dureri de cap etc. Dar pot interveni și complicații tromboembolice grave sub forma unor embolii pulmonare, cardiace sau vătămări ale creierului, conducând la invaliditate sau deces. Așadar Femovan/Minulet sunt semnificativ mai greu suportate decât anticoncepționalele cu 50 ?g sau cu mai mult conținut în estrogeni - măsurate după datele lui Vessey și colaboratorii din British Mededical Journal 292 (1986), 526, care se refereau la anticoncepționalele orale de tip mai vechi și descriu 20 cazuri la 32.000 ani-femeie de observații [2]. Rețeaua de informații actuală a înregistrat până acum 20 de anunțuri de evenimente tromboembolice după Femovan/Minulet, în majoritate la tinere femei, cu vârste între 17 și 24 de ani." [2]

În telegrama medicală din 1990 se poate citi: "Cu toată scăderea cererii de Femovan - 670.154 cicluri de tratament, vândute în februarie 1989, față de 324.337, în decembrie 1989 - numărul de cazuri de tromboembolie datorat acestei combinații hormonale a crescut în Republica Federală de la 14 cazuri până în februarie 1989 la 119 până în decembrie 1989."

Pornind de la vânzările de Femovan, în perioada februarie 1989 - decembrie 1989, frecvența cazurilor de tromboembolie, calculată conform datelor Schering AG, se ridică în Republica Federală la cifra de 1 caz la 8230 de femei care utilizează Femovanul.

La alte anticoncepționale orale comparabile nu găsim o modificare chiar atât de dramatică a raportului dintre risc și utilitate ....

După studii comparative efectuate de terți independenți timp de un an, Schering nu a reușit să infirme concluziile grupului de lucru al profesorului Kuhe (Universitatea de Ginecologie Frankfurt): după o administrare îndelungată de Femovan/Gynovin/Minulet nivelul de gestoden și ethinylestradiol cresc cumulativ.

Deja prize unice de Femovan produc la femei sănătoase nivele de progestagen de 4 ori mai mari decât pentru Marvelon, deși doza "este doar pe jumătate". În ciclurile următoare de tratament valorile cresc și ele: "...Nivelul este atât de ridicat încât m-am speriat și am interzis acest preparat propriei mele fiice". Nu mai încape nici o îndoială că steroizii moderni (nota red. - dintre ei fac parte și produsele cu cortizon), care sunt "atât de eficace" pe cale orală, au efect atât de puternic numai pentru că "sunt atât de prost metabolizați - altminteri am putea înghiți, totuși, progesteron" (Kuhl - 16.02.1990, la Berlin).

Cercetările experimentale indică grave vătămări ireversibile ale hormonului de metabolizare P-450 din sistemul enzimatic al ficatului, produse de progestagenul sintetic conținut de Femovan/Gynovin/Minulet. [3] Mai mult: "Anticoncepționalele conținând gestoden puse acum la dispoziția publicului sunt supravegheate. La administrare individuală sau pe mai multe luni, ele conduc la nivele de hormoni excesiv de înalte, care nu sunt necesare pentru siguranța anticoncepțională. De acest fenomen sunt, probabil, legate o serie de efecte dăunătoare ale pilulei, cum ar fi hipertensiune arterială și risc de tromboembolie. Cine prescrie Femovan/Gynovin/Minulet trebuie să aibă certitudinea că tratamentul cu această "micropilulă" e de neînlocuit. Producătorii acestui preparat nu pot răspunde convingător la atât de întemeiatele dubii științifice ale momentului actual." [3]

Prof. dr. Alfred Hildebrandt, de la Serviciul german al sănătății publice din Berlin, spune în 1990 într-un interviu că WDR Köln a anunțat în revista T.V. "Monitor", din 05.06.1990: "De prin 1987 avem circa 320 reclamații din proprie inițiativă pentru Femovan și un număr mai redus pentru Minulet. Din aceste 320 recamații circa 210 le considerăm grave: periculos pentru viață, efecte ireversibile, urmări tardive, și ajutor medical spitalizat sau la domiciliu." După acest anunț T.V., medicii din serviciul federal au anunțat și ei 6 cazuri de deces în legătură cu Femovan. La întrebarea de ce serviciul federal nu a scos de pe piață produsele Femovan și Minulet, prof. dr. Alfred Hildebrandt răspunde: Nu este vorba de efecte secundare calitativ noi (!).

"Aceste efecte secundare sunt clar descrise în lista de avertismente. Și medicul și pacientul sunt în cunoștință de cauză." " Pentru a stabili dacă aceste medicamente, așa-zis noi, deci o generație mai puțin periculoasă, au totuși un potențial de efecte secundare mai ridicat decât precedentele", Serviciul federal ar trebui "să cunoască, în primul rând, frecvența acestor efecte." [140] Pentru o interzicere stadiul cunoștințelor nu este suficient, după cum spune prof. dr. A. Hildebrandt: "Nu putem hotărî interdicția în momentul actual bazându-ne pe instrumentul reprezentat de anunțuri spontane". [140] Adică: reclamarea a 6 morți și a 320 relativ grav bolnavi, în legătură cu micropilulele , nu este suficient ca Serviciul federal să emită un ordin de interzicere.

Micropilula Marvelon

Și o altă micropilulă, Marvelon-ul, a produs în Anglia, între 1982 și 1988, 25 episoade trombo-embolice, din care 6 cu rezultat fatal, iar în Germania, din 1981 în 1988, 15 cazuri, din care 2 fatale. În Elveția 5 cazuri, dar nici unul terminat prin deces. [94]

Interesante sunt aici încercările de apărare făcute de producătorii pilulelor, care au întreprins eforturi disperate să facă iar "curată" pilula. Măcar un lucru sigur putem totuși spune: Serviciul federal nu a emis neîntemeiat avertismentul, după cum o demonstrează și relatările citate din mijloacele de informare medicală. [2,3]

Avertismente împotriva pilulei în Austria

Serviciul cancelariei federale austriece (Secțiunea VI/Sănătatea publică), în septembrie 1990, prin Österreichischen Ärztzeitung, organul camerei medicilor austrieci, atrăgea în mod oficial atenția medicilor că în străinătate se semnalează cazuri de complicații serioase cu "anticoncepționalele orale cu dozaj redus".

Oberösterreichische Nachrichten din 20.9.1990 relata: "Femeile care iau această pilulă anti-baby cu extrem de puțini hormoni par să aibă un risc de tromboze sau embolii mai ridicat decât cele ce iau alte pilule. Aceste noi pilule cu puțin estrogen și progestagen au fost considerate de mulți medici drept un mare progres din cauza speranței că ar prezenta un risc mai redus de tromboze și embolii și au fost prescrise cu zel în ultimii trei ani.

Prof. univ. Herbert Fröhlich (Clinica ginecologică de land, Linz) ne spune: "Dovada hotărâtoare că un nou medicament este eficace și cunoașterea sigură a faptului că el are sau nu efecte secundare, ni le oferă întotdeauna abia folosirea lui la scară mare pe zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni." (citat după "Vision 2000", 1550, nr. 6, p. 19) [134]

 

2. Favorizarea infecțiilor

Această problemă este și ea controversată în literatură. Există chiar lucrări care constată un risc redus de boli inflamatorii pelviene (Pelvic Inflamatory Disease: PID) sub tratament cu pilule. [15] [105] [123] [141]

În 1987, Aral și colab. [1] au putut stabili că probleme de fertilitate apar mai frecvent între pacientele care iau inhibitori de ovulație. Cele ce iau pilule și au probleme PID, prezintă mult mai des probleme de feritilitate decât cele ce folosesc IUD și au și o infecție. Aceste descoperiri au surprins, dar concordau cu ipoteza că inhibitorii de ovulație sunt asociați cu infecții chlamydice pe suprafețe restrânse [135], infecții care sunt mai greu de constatat, de diagnosticat și de tratat, decât, de exemplu, infecțiile cu gonococi. Acest fapt e confirmat și de lucrările lui Louv și colab. din februarie 1989 [65], care au putut arăta că rata de infecții cu chlamyde și gonococi la grupa inhibitori de ovulație e cu 70% mai mare decât la femeile care nu au luat deloc inhibitori.

Sterilitate

După Hoc (1986) [38] "salpingitis este cauza cea mai frecventă a sterilității provocate de infecții la femei. După studii suedeze, un singur atac poate coborî deja cu 20% fertilitatea. În SUA, anual circa 100.000 tinere femei ajung sterile în urma unei astfel de infecții".

Washington și colab. [136] au stabilit în 1985 că 10% din americancele în vârstă de 15-19 ani sunt deja sterpe în urma infecției chlamydice. Dar ei nu spun nimic referitor la cele ce iau inhibitori de ovulație în acest context. Putem însă presupune că mare parte din acele tinere au înghițit în mod regulat pilule.

Legătură fără echivoc între sarcina extrauterină pe trompele uterine și infecția chlamydică

Un grup francez condus de Diquelou [19] a putut dovedi de curând că există o legătură directă între graviditatea tubară și infecția chlamydică. În cazurile de indiciu pozitiv chlamydic în cervix erau pozitive și trompele uterine. Acest grup de cercetători consideră deci, ca și Louv, că infecțiile chlamydice se dezvoltă subacut și de aceea adesea abia de pot fi diagnosticate. Din această cauză, rata de circa 70% infecții chlamydice printre cele ce folosesc inhibitorii de ovulație capătă o semnificație imensă și plină de consecințe. Diquelon și colab. consideră că spermatozoizii devin posibili purtători ai chlamydiei și vehiculează infecția la embrion. Ne putem chiar imagina că un spermatozoid infectat reușește fecundarea și deci embrionul va fi a priori infectat...

Rată crescută de nașteri premature

O altă urmare a infecțiilor pe traiectul genital al femeii este o neîndoielnică rată crescută de nașteri premature, condiționată de o amnionitis. Toth M. și colab. (1988) [130] au găsit o legătură între amnionitis și infecția cavității uterine preexistentă sarcinii, ca factor ce predispune la naștere prematură. Această constatare era în legătură cu spirala, dar și independent de ea. În plus, nou născutul poate suferi de pneumonie gravă (mergând până la pericolul mortal) în urma contractării unei infecții chlamydice în timpul nașterii.

Sinteză și concluzie:

Așa cum am văzut, la un procent foarte ridicat din femeile care iau pilula apare o astfel de infecție și astfel se închide acest cerc devastator.

Sigur este un lucru: Aceste infecții sunt urmarea libertinajului sexual care, o repetăm mereu, a devenit posibil abia prin practica anticoncepțională modernă.

Înmulțirea infecțiilor legate de folosirea pilulei are ca rezultat, pe de o parte, creșterea sterilității, iar pe de alta, sporirea sarcinilor tubare și cu aceasta o rată crescută de nașteri premature, împreună cu toate posibilele vătămări și maladii, cum ar fi: tulburări respiratorii, hemoragii cerebrale, pneumonii ale nou-născutului care îi pun în primejdie viața.

Pilula și SIDA

Este plină de interes teza emisă de curând în SUA că răspândirea largă a sindromului imunodeficienței umane dobândit (SIDA) se află în legătură și cu inhibitorii de ovulație, independent chiar și de practicile sexuale. Dar întrucât la inhibitorii de ovulație este vorba de hormoni steroidici similari cortizonului, putem deduce că aceștia slăbesc apărarea imunitară înlesnind nu numai răspândirea infecțiilor chlamydice și a altor infecții, ci oferă teren favorabil și pentru SIDA. Se va supune de asemenea cercetării și ipoteza că mutații ale unor viruși inofensivi ar putea duce la periculoase forme HIV, de exemplu în urma modificării mediului vaginal prin inhibitorii de ovulație. [23]

 

3. Riscul de cancer

Carcinomul cervixului: cancerul colului uterin

Numeroase lucrări indică o relație între inhibitorii de ovulație și apariția carcinomului de cervix. [29] [31] [80] [84] [95] [133]. Ușoare modificări benigne apar retroactiv după întreruperea tratamentului cu pilula, iar cele mai pronunțate evoluează spre un carcinom la 2-3 ani după administrarea pilulei. Se poate constata o legătură a fenomenului cu durata tratamentului și tăria pilulelor. Este important de semnalat că fumatul a peste 20 de țigări pe zi sporește în mod semnificativ (de 3-4 ori) riscul de carcinom de cervix. Pentru dysplasia severă este răspunzător și alcoolul în cantități mari.

În prezent, știm următoarele: Un carcinom de cervix se dezvoltă cu atât mai timpuriu cu cât a avut loc mai devreme primul contact sexual, cu cât a fost mai murdar primul partener și cu cât are loc mai frecvent un schimb de partener.

Carcinom corporal: cancerul țesutului mucoasei uterine

Preparatele în combinație cu dozaj mare oferă o protecție împotriva carcinomului corporal. Aceasta mai ales la femeile nulipare. [40] [50] [121] Administrarea preparatelor secvențiale și a tuturor celorlalți inhibitori de ovulație mărește riscul de apariție a carcinomului endometrului. [13] [34] [115] [116] [126] [139] Tocmai din cauza acestui risc de carcinom preparatul secvențial Oracon a ajuns unicul inhibitor de ovulație retras din comerț.

Întrucât în prezent preparatele cu dozaj ridicat abia de mai sunt oferite din cauza efectelor secundare cardiovasculare, efectul lor de protecție față de acest tip de carcinom nu mai prezintă importanță.

Carcinomul ovarian: cancerul ovarului

Weis și colab. [138] au arătat în 1981 că administrarea de inhibitori de ovulație timp de 4 ani sau mai mult are un efect de protecție împotriva dezvoltării carcinomului ovarian.

Rosenberg și colab. au arătat în 1982 [101] că riscul de apariție a cancerului ovarian scade proporțional cu durata administrării inhibitorului de ovulație. Acest efect de protecție pare să se mențină circa 10 ani după încetarea tratamentului cu inhibitori de ovulație. Dar acest efect nu a putut fi stabilit cu o semnificație statistică suficientă. Un studiu al Center for Disease Control din 1983 arată că riscul de carcinom ovarian scade odată cu creșterea duratei de administrare a inhibitorului de ovulație și rămâne coborât mult timp după încetarea tratamentului. Autorii apreciază că mai mult de 1700 de cazuri de carcinom ovarian au fost împiedicate anual în SUA prin administrarea de inhibitori de ovulație.

După T. Rabe și B. Runnerbaum (1986) [95], efectul favorabil al pilulei combinatorii, în sensul împiedicării carcinoamelor de ovar și endometru, se bazează pe preparatele combinatorii cu doze mari, 50 ?g și mai mult, de ethinylestradiol avute în cazurile studiate de diverși autori. Este foarte posibil ca în folosirea micropilulelor efectul de protecție respectiv să scadă. Trebuie așteptate rezultatele unor studii pe scară mai largă.

Carcinomul mamar: cancerul sânului

Și această problemă este foarte controversată. Multe valuri au provocat lucrările lui Pike și colab. (1981) [88] și ale lui Pike (1983) [89], după care riscul de cancer de sân este mai mult decât dublu la folosirea pilulei înainte de prima sarcină dusă la capăt (Full-Term Pregnancy; FFTP). Riscul este sporit și dacă s-a început tratamentul cu pilula înainte de vârsta de 23-25 ani.

Proporțional cu creșterea duratei de administrare crește semnificativ și riscul relativ. Există chiar o dependență de conținutul de progestagen, și anume un conținut mai ridicat de progestagen ridică și riscul. Însă riscul relativ scade după o sarcină purtată; dar rezultatele statistice nu sunt suficient de semnificative în acest sens. Alte studii, publicate în 1983 [128], 1985 [120] și 1986 [114] se pronunță împotriva unei legături între tratamentul cu inhibitori de ovulație și carcinomul mamar, în timp ce, pe de altă parte, Meirik și colab. [69] constată un risc dublu după 12 ani de administrare a pilulei.

Recent, un grup din Boston [70], Manchester [51] și Oxford [131] a putut stabili apariția carcinomului mamar prin inhibitorii de ovulație.

Joyeux, Montpellier [44], vede o legătură directă între inhibitorii de ovulație și carcinomul mamar. Întrucât acest tip de carcinom poate apărea uneori abia după trecerea mai multor ani, multe dintre cercetările care neagă o astfel de legătură nu sunt semnificative și nu sunt îndreptățite să dea verdicte, pentru că s-au întins pe o durată de timp prea redusă. El mai spune: "În China s-a produs o revenire la metodele naturale pe de o parte pentru că sterilizarea și pilula sunt prea scumpe și pe de altă parte pentru că s-a constat o creștere a numărului de cancere la sân." Și mai departe: "Cancerul de sân nu se manifestă chiar din primul an următor administrării de hormoni, ci zece sau chiar mai mulți ani mai târziu. De aceea nu se constată apariția sa. În perioada actuală asistăm la o creștere explozivă a cazurilor de cancer ovarian și de sân, dar în Europa nu se vorbește deloc despre acest fapt, spre deosebire de SUA unde tratamentul cu pilula scade extraordinar de rapid (ca și consumul de tutun, de altfel)."

Cancerul pielii

Beral și colab. au constat în 1977 [7] că femeile care s-au luat timp îndelungat inhibitori de ovulație prezintă rate mai înalte de melanoame maligne și alte carcinoame ale pielii, decât femeile care nu au luat niciodată pilula. Creșterea numărului de carcinoame se limitează la membrele inferioare.

Holly și colab. au cercetat în 1983 [39] legătura între melanoame superficiale (superficial spreading melanoma; SSM) și tratamentul cu pilula. Între 61 femei cu SSM, cele ce luau pilula de 5 sau mai mulți ani erau mai des atinse de carcinoame decât celelalte. La o administrare a pilulei de 5-9-10 ani sau mai mult riscul relativ era de 2,4-3,6. La o administrare sub 4 ani, diferențele practic nu mai există. Se publică în continuare lucrări cu concluzii contradictorii asupra legăturii inhibitori de ovulație - melanom.

Cancerul ficatului

După Forman și colab. 1986 [21], administrarea de inhibitori de ovulație creează un risc relativ sporit de 3,8 ori de apariție a carcinomului celulelor hepatice. Iar o administrare de 8 sau mai mulți ani crește riscul relativ la 20,1 ori.

Neuberger și colab. au putut arăta în 1986 [75] că folosirea de scurtă durată a inhibitorilor nu e legată de un risc crescut de apariție a tumorilor, dar la 8 și peste 8 ani factorul de risc crește de 4,4 ori.

Keiser și Pfeiderer în Manualul lor de ginecologie: "Printre femeile cu carcinom al celulelor hepatice predominante sunt cele ce au luat anticoncepționale orale." [48]

Este de remarcat faptul că de curând, o firmă producătoare de pilule a recunoscut ca singur caz de efect secundar observat un caz de deces prin carcinom hepatic celular.

 

4. Tumori benigne

Tumori benigne ale cervixului, ovarului, sânului și ficatului sunt descrise frecvent. Pentru cervix este cunoscut un caz de viraj în forme maligne, cum s-a amintit mai sus. Pentru ovar s-au observat în repetate rânduri chisturi. Modificările la sâni au aspectul de mastopatii. La ficat e vorba de adenoame benigne, dar care pot fi mortale prin hemoragiile consecutive spargerii lor. Astfel, Baum și colab. au descris în 1973 pentru prima dată [4] apariția tumorilor benigne de ficat. Până în 1982 se înregistrau cca. 650 cazuri de tumori benigne de ficat în corelație cu tratamentul cu inhibitori de ovulație. Unul dintre autori propunea să se renunțe la inhibitorii de ovulație ca mijloc de planificare familială numai pe motivul acesta: hemoragiile mortale ale adenomului de ficat.

 

5. Modificări în aparatul digestiv

Braendli și Filippini [9] ca și Ritschard și Filippini [96] descriu suferințele stomacale și intestinale consecutive folosirii inhibitorilor de ovulație. Formarea de pietre la vezica biliară este favorizată de inhibitorii de ovulație. Kaiser și Pfleiderer [47]: "Riscul de litiază biliară este sporit în mod clar de 2 ori, în special de fracțiunea de estrogen din preparatele secvențiale sau combinatorii".

Pot fi mărite transaminazele și bilirubina, ajungându-se la necesitatea de a întrerupe administrarea inhibitorilor de ovulație datorită creșterii lor prea mari. "Nu trebuie să ia anticoncepționale orale femeile care au avut icter de sarcină sau prurit de sarcină și nici cele ce prezintă defecte enzimatice hepatice, sindrom Dubin-Johnson sau Rotor sau boli cronice ale ficatului" [47].

 

6. Tulburări oculare

  • Neuritis nervi optici (inflamația nervilor optici)

  • Tromboză retiniană (picături de sânge în țesutul ocular)

 

7. Malformații

În "materialul de avort" al femeilor care au rămas însărcinate în timpul administrării pilulei sau în primele 6 luni după administrare se pot constata:

  • tulburări cromozomiale (triploidie și monosomie X) în 48% cazuri

  • polipolidie (multiplicarea seriei cromozomiale peste numărul normal) în 30% din cazuri.

Aceste cifre sunt clar superioare celor de la femeile care au rămas însărcinate fără să fi luat pilula (22%) și, respectiv, 5% [72]. Fülgraff și Palm [24] menționează în al lor "Manual de Farmacoterapie-Farmacologie clinică", la capitolul "Situații speciale în terapia medicală din perioada de sarcină și de menopauză" anumite efecte ale administrării de anticoncepționale: aspect anormal exterior pentru sexul respectiv, anomalii în masa corporală a membrelor, inimă, esofag, trahee și rinichi.

După Kabarity și Mazrooei (1984) [46], anumiți inhibitori de ovulație induc aspecte inhibitoare ale diviziunii celulare, care au ca urmare profaze anormale și un considerabil număr de micronuclee. După tipul de progestageni diferă și exprimarea mai tare sau mai slabă a acestor modificări. Pinto [87] descria în 1986 rupturi (întreruperi) cromozomiale în limfocite corelat cu administrarea pilulei. Aceste constatări făcute in vivo (pe viu) arată o creștere semnificativă de aberații cromozomiale. Liu și Ding [64] reușeau să stabilească în 1987 prin experiențe pe animale apariția de modificări cromozomiale la sarcinile timpurii în urma administrării de inhibitori de ovulație. Ei trag concluzia că la om, în urma eșecurilor pilulei, există un potențial efect mutaționist ca pericol pentru făt.

Dovada rupturilor cromozomiale ne face să presupunem cu îndreptățire urmări teribile pentru generațiile următoare.

 

8. Tulburări psihice

Despre efectele pilulei, Peterson (1978) [85] se pronunță astfel: "Înspăimântătoarea înrăutățire a afectivității (stare sufletească și impulsivitate) și a relațiilor interumane la grupa celor ce folosesc pilula este produsă, fără îndoială, într-o bună măsură de psihosindromul endocrin (M. Bleuer) provocat de acțiunea hormonilor; dar și motivația anticoncepțională ambivalentă, neclară, a multor femei le dezechilibrează foarte mult". Pornind de la propria lor experiență, femeile spun următoarele: stare de spirit depresivă, mergând până la depresiunea propriu-zisă. De asemenea, ele remarcă prin auto-observație modificări de personalitate bine marcate.

 

9. Tulburări în sexualitate

O mare parte din femei suferă - și aceasta mai ales sub efectul noilor inhibitori de ovulație - de o scădere a libidoului până la totala lui dispariție, ceea ce, pe de o parte, este un efect al tratamentului cu hormoni, iar pe de alta, rezultatul separării sexualității de procreație, reușită aproape perfect abia acum, prin pilulă. Se știe că este de ajuns posibilitatea sarcinii pentru a stimula în mod remarcabil libidoul. Dar dacă se face apel la o metodă de a planifica familia, care transformă procrearea într-un proces controlat, cu timpul natura, subconștientul dacă doriți, întoarce la un moment dat comutatorul automat, ceea ce se exprimă în scăderea libidoului. S-a constatat de altfel că până și o pierdere totală a libidoului a fost reversibilă după un timp oarecare de la renunțarea la pilulă. (Cazuri foarte frecvent constatate în urma trecerii la reglarea sarcinii prin metode naturale.)

 

Contraziceri în literatura de specialitate

Din cele de mai sus reiese cât de frecvent au apărut controverse în problematica legată de efectele secundare ale inhibitorilor de ovulație. Este firesc ca această situație să creeze confuzie pentru medici.

Fiecare material publicat împinge pe medic să nu ia în serios efectele secundare descrise în alt material. Astfel, se creează mereu câmp liber pentru cei ce doresc să administreze pilula.

Exact același efect îl au acum explicațiile și lămuririle referitoare la SIDA. Pe de o parte, mediile de informare seamănă panica, iar pe de alta, tot prin ele, cu știri liniștitoare, situația se prezintă ca neprimejdioasă, ceea ce determină o neutralizare a comportamentului și evaluării raționale.

Judecând logic, trebuie să spunem cu toată siguranța că ceva nu se potrivește în toate acestea. Nu pot fi ambele adevărate. Deci, suntem îndreptățiți, din start, măcar la un dubiu... Medicul trebuie să urmeze principiul său hipocratic, "Primum nil nocere", deci prima linie de conduită este să nu aducă vreo vătămare pacientului său. El trebuie să acționeze întotdeauna în primul rând ca medic, nu de pe șubreda poziție de asistent social.

Așadar, atât timp cât persistă un dubiu asupra lipsei de nocivitate a "inhibitorilor de ovulație", el nu trebuie să îi prescrie sau să nu îi mai prescrie.

H. Ludwig, Basel, spunea cu ocazia Congresului anual al Societății Elvețiene pentru Planificarea Familiei, 1985, Lucerna: "Gândiți-vă bine că avem de-a face cu tinere femei sănătoase și nu avem voie să le îmbolnăvim".

Aici este oportun să adăugăm și următoarele: Dacă nu există nici o necesitate medicală, riscul legat de folosirea unui produs farmaceutic este infinit; doar necesitatea medicală micșorează considerabil riscul în sensul restabilirii unui echilibru.

Aceasta este adevărat mai ales pentru inhibitorii de ovulație, pentru că în cazul lor în 99% din situații nu există nici un fel de necesitate medicală de a fi folosiți.

Se poate deci spune:

  • Niciodată până acum nu s-a mai administrat un produs farmaceutic atât de puternic, cu atât de multe efecte necunoscute unor oameni sănătoși, fără ca să existe necesitate din punct de vedere patologic (medical)

  • Niciodată până acum nu s-a mai permis prezența în comerț a unui produs farmaceutic cu atât de multe și grave efecte secundare cunoscute ca inhibitorii de ovulație

  • Niciodată până acum un produs farmaceutic nu a mai adus atâția bani industriei chimice. În SUA, pilula este desemnată drept "the biggest moneymaker of pharmaceutics".

Joyeux a descris foarte sugestiv situația [45]:

"Dar dacă apar una sau două publicații științifice care arată pericolele acestea legate de pilulă, atunci în mod sigur luna următoare se dau publicității luări de poziție care susțin exact contrariul, pentru a neutraliza urmările prea periculoase pentru industria farmaceutică".

 

Obligațiile de transparență și obligațiile de protecție generală ce revin producătorilor de medicamente față de consumatori sunt valabile deja de la prima suspiciune asupra efectelor secundare dăunătoare ale pilulei Anti-Baby

Înalta Instanță Penală a Tribunalului de Land Aachen a produs în instrumenarea cazului Contergan următoarea formulare (din 18.12.1970) [60]:

"Nu există nici un medicament care să nu aibă și unele efecte secundare nedorite, lucru valabil și pentru pilula Anti-Baby".

În perioada de incertitudine, adică între momentul anunțării unei suspiciuni și dovedirea efectelor secundare nedorite, Instanța Penală consideră că riscul trebuie să fie al producătorului, pentru că acesta riscă doar pierderi bănești, pe când consumatorul vătămarea sănătății.

Instanța enumeră indiciile a căror acumulare trebuie să determine producătorul să acționeze spre protecția consumatorului, adică momentul în care se consideră apariția situației de suspiciune: gravitatea și frecvența cazurilor semnalate de vătămare a sănătății, rapoartele asupra stării sănătății și valorii terapeutice a preparatului.

Măsurile care trebuie luate pentru protecția consumatorului ar fi, în principal, următoarele:

  1. o informare suficientă a medicilor și consumatorilor
  2. introducerea obligației de a vinde numai pe bază de rețetă
  3. retragerea produsului de pe piață

În orice caz, producătorul are datoria de a anunța medicul și consumatorul de existența unor suspiciuni asupra efectelor secundare ale preparatului, astfel ca aceștia să fie în cunoștință de cauză.

Dacă aplicăm principiile fundamentale stabilite de Camera Corecțională (de punere sub acuzare) Aachen (prezentate mai sus) în cazul Pilula Anti-Baby putem stabili următoarele:

  1. Cu foarte rare excepții, nu există necesitate de tratament medical (o indicație medicală) pentru prescrierea și administrarea pilulei Anti-Baby; deci valoarea terapeutică a preparatului este practic nulă.
  2. Pentru un preparat care, cu foarte rare excepții, este administrat fără să existe necesitate de tratament medical, efectele secundare vătămătoare semnalate (până în prezent) sunt inadmisibil de numeroase (de exemplu: 6 cazuri de deces și alte 320 de cazuri de îmbolnăviri, din care unele grave).
  3. Întrucât între interesele producătorilor de pilule de a comercializa un preparat cu valoarea terapeutică practic nulă și interesele de sănătate ale pacienților acestea din urmă sunt, din punctul de vedere juridic, de un nivel mai înalt, rezultă că pilulele Anti-Baby trebuie să fie retrase de pe piață.

După cum constata prof. dr. Peter S. Schönhöfer (Institutul de Farmacologie Bremen), Serviciul federal german pentru sănătatea publică din Berlin, în calitatea sa de autoritate de stat cu putere de control și supraveghere în Germania, s-a dovedit a fi în incapacitate de a oferi protecția consumatorilor. "Faptul că nu s-a putut opune intereselor de grup, este o expresie a slăbiciunii administrative a Serviciului". [109]
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire