APOLOGETICĂ 

Religia
pr. Eugen Popa

achizitionare: 10.03.2002; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior ISTORIA RELIGIILOR

Din cele expuse până acum rezultă că religia începe cu omul și numai deodată cu el își va sfârși istoria.

Marx susține însă că reprezentările ideologice - între care include și religia, dar nu matematica, algebra, etc. - nu au istorie, ci sunt produse și modificate de oameni după felul lor de gândire, determinat de condițiile materiale și economice ale unei clase sociale sau ale unui loc anumit.

Religia ar fi deci o manifestare a conștiinței sociale, determinată de orânduirea socială. Este produsul gândirii realității sociale în conștiința oamenilor. Ideile religioase au apărut într-o anumită fază a istoriei și vor dispărea în viitor. Ele sunt legate de orânduirea socială care a evoluat de la comuna primitivă până la forme superioare de orânduire, aducând cu sine și o evoluție a religiei de la politeism la monoteism. Orânduirea cea mai avansată a societății - comunismul - bazată pe o concepție materialist-dialectică asupra lumii, va elimina cu totul concepțiile religioase.

Deci se afirmă că:

1. Religia este legată de orânduirea socială, ca formă a conștiinței sociale, nu individuale;

2. Cu cât o orânduire este mai primitivă și religia este mai primitivă; în consecință, monoteismul, fiind superior politeismuluilui, a apărut ulterior acestuia.

Să analizăm aceste afirmații:
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire